Gradska hronika

Pirot ima dovoljno vode, ni pomena o restrikcijama u vodosnabdevanju pijaćom vodom

Za razliku od pojedinih gradova u Srbiji, koji se suočavaju sa ozbiljnim problemima u snabdevanju građana pijaćom vodom, Pirotu, proteklih godina, i u najsušnijim letnjim mesecima nije pretila nestašica. Tako je i sada, pogotovo što je hidrološka situacija ove godine povoljna. Izvorišta “Kavak” i “Kupac”, iz kojih se grad snabdeva, imaju dovoljno vode, pa nije potrebno puštanje u rad rezervnog izvorišta “Gradište”. Međutim, to ne znači da pijaću vodu ne treba štedeti i racionalno koristiti. U Krupcu i Velikom selu, u pojedinim domaćinstvima, dolazilo je do nestašice vode s obzirom da se pijaća voda koristi za zalivanje bašti i travnjaka. Direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, Zoran Nikolić, je istakao, da ne bi bilo nesporazuma, grad Pirot ima dovoljno vode, rezerve takođe, svi mogu da troše vodu koliko god žele, ne prete nikakve restrikcije, ali prekomerna potrošnja utiče i na porodični budžet.     voda iz gradskog vodovoda

S obzirom na tropske temperature i povećanu potrošnju vode direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Pirot, Zoran  Nikolić, u današnjem obraćanju medijima, izjavio je da Pirotu ne prete restrikcije u vodosnabdevanju i da su izvorišta u odličnom stanju.

“Što se tiče grada Pirota mogu da vam kažem da imamo dovoljno vode, dovoljno vode za sve one osnovne namene u domaćinstvima, ali isto tako ima dovoljno i za javne česme, pa i za zalivanje travnjaka. Želim da vam kažem da izvorište “Gradište” , koje je rezervno, još uvek nije pušteno u rad, jer “Kavak” i “Krupac” daju dovoljno vode za sve naše potrebe kada je vodosnabdevanje grada u pitanju” – izjavio je Nikolić.

U selima je situacija nešto drugačija, mada je stanje izvorišta zadovoljavajuće.

“Mi smo juče blago apelovali na racionalnu potrošnju vode, ali to se nije odnosilo na grad. Da budemo sasvim precizni to se odnosi na Krupac i Veliko selo. Zbog velike potrošnje oko zalivanja bašti, plastenika i drugih poljoprivrednih kultura viši delovi Krupca imali su slabiji pritisak, ili su bili bez vode. Slična je situacija i u Velikom selu, pa se ovaj apel, koji smo uputili, odnosi pre svega na sela. Za očekivati je da u još nekim selima, u zavisnosti od konfiguracije terena, dođe do problema. Nije to veliki broj domaćinstva koji imaju taj problem, ali za te ljude to je najveći problem. Upravo zato apelujemo da ljudi koliko – toliko, govorim o selima, vode računa o potrošnji. Generalno, da ne bi bilo nesporazuma, grad Pirot ima dovoljno vode, ima i rezervu i nikakav apel što se tiče grada ne postoji, nema restrikcija, svi mogu da trože vodu koliko god žele, ali neracionalno trošenje utiče i na porodični budžet”- zaključio je Nikolić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker