Božićna škola sporta

Pirot – grad šara, kreativna radionica u okviru Božićne škole sporta

Kreativne radionice u okviru programa Pirot grad šara – škola tradicije okupile su petnaestak devojčica osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu su vodile Silvana Tošić i Biljana Marinkov. Za vreme dvonedeljnog programa, predstavljena im je tradicija pirotskog kraja, prezentovani pirotski brendovi, značaj kreativnih potencijala i mogućnost izrade suvenira. Napravile su brojne predmete sa etno motivima koristeći razne tehnike. Kao završna manfestacija, u Medija centru Zatvorenog bazena, gde su se organizovale radionice, za učesnike i roditelje priređena je izložba.

– Kreativna sam i zato sam odabrala ove radionice. Naučila sam dosta toga. Znala sam neke od pirotskih šara, ali sam ovde naučila da ih ima puno i nešto o njihovom značenju. Napravili smo razne predmete koristeći te šare. Najviše mi se dopala dekupaž tehnika, koju smo koristili da napravimo magnete -kaže Magdalena Todorović.

Deca su saznala dosta toga o  različitim tehnikama izrade suvenira.Osim dekupaža, radilo se kviling tehnikom  filigranskog motanja papirnih tračica, pravili su i autentične razglednice, bojili modele raznih šara i pravili od njih minijature ćilima.

-Mnogo su mi se dopale radionice. Naučila sam nešto novo. Pravili smo razne predmete. Sestra i ja smo rado učestvovale na radionicama i uvek bi ponešto ponele i napravile i kod kuće. -kaže Dunja Kostić.

Silvana Tošić iz Udruženja“ Razboj“ kaže da ovo nije prvakreativna radionica u okviru Božićne škole.“Naša prva radionica bila je pre 3 godine i tada smo uvideli da deci nedostaje ovakav vid kreativnog izražavanja. Ove godine program je nosio naziv „Pirot-grad šara-škola tradicije“.Time smo želeli da decu podstaknemo da više obrate pažnju na pirotsku tradiciju-posebno na šare pirotskog čilima –koje su živopisne ,atraktivne i veoma primenljive na različitim materijalima. Na svoj način-veoma maštovito izrađivali su suvenire-čak i“pirotske kućice“ koje su ukrašene šarama ćilima,kačkavaljem i peglanom kobasicom.Puno mašte i originalnosti uneli su u izradu ukrasnih kesa i razglednica koje su obavezno imale šaru kornjaču -iznad koje je pisalo „Pirot-moj grad“-objašnjava Tošićeva. Par dana sa nama je bila i Sanja Janković, koja se uspešno bavi manekenstvom, ali u ovom slučaju deci je predstavila neke svoje ideje u vezi suvenira, s obzirom na to da studira modni dizajn, pa joj kreativna rešenja nisu strana.

Iako deca danas odrastaju u virtuelnom svetu i pravi je izazov zainteresovati ih i animirati da se bave nekim“starinskim“stvarima,mogu reći da je ovo bilo  još jedno uspešno putovanje na pirotskom ćilimu, koji nas je odveo u drugi svet-svet mašte,kreativnosti i umetničkog izražavanja,sa nadom da ćemo na svoj način produžiti život najpoznatijem pirotskom brendu i sačuvati korene, zaključuje Silvana Tošić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker