Reportaža

Pirot-grad humanih ljudi

Sinoć je u sali Pedagoške akademije održana poslednja u nizu humanitarnih akcija za pomoć devetnaestomesečnom Matei Lazareviću, koji od rođenja boluje od hepatitisa B i epilepsije i neophodni su mu skupi uvozni lekovi i hrana koju njegovi roditelji zbog loše ekonomske situacije nisu u mogućnosti da mu priušte.

monika i matea_resize

Ovu akciju realizovali su učenici Srednje stručne škole, uglavnom maturanti sa smera tehničar za zaštitu životne sredine, okupljeni u neformalnu grupu “Eco people”.

srednja strucna skola

Milica Rančić, jedan od inicijatora akcije, kaže da su učenici Srednje stručne škole bez razmišljanja pokrenuli ovu akciju kako bi pomogli svom malom sugrađaninu i to postavljanjem kutija u svim pirotskim kafićima u kojima su se prikupljali dobrovoljni prilozi, ali i humanitarnom predstavom koja je sinoć održana, sa koje je celokupan prihod od prodatih ulaznica otišao porodici Lazarević.

-Uspeli smo da prikupimo više od 40.000 dinara, od čega je polovina prikupljena po kafićima u kutijama za dobrovoljne priloge, dok je ostatak prikupljen od prodatih ulaznica, a bilo je i drugih donatora koji su hteli da pomognu uplatama na žiro račun. Zadovoljni smo akcijom koju smo simbolično nazvali “Budimo ljudi”-kazala je Pirotskim vestima Milica Rančić.

predstava

Profesorka engleskog jezika u Srednjoj stručnoj školi i PR škole Marija Živković kazala je da je ceo kolektiv ove škole ponosan na maturante Srednje stručne škole  koji su već sada položili jednu od najvažnijih lekcija u životu, iz humanosti.

-Ceo kolektiv je podržao akciju i priključio se akciji koju su naši maturanti pripremali poslednjih meseci. Oni su praktično žrtvovali svoj zimski raspust kako bi sve pripremili i zbog toga smo ponosni na njih-kaže profesorka Živković.

Nakon napisa na portalu Pirotskih vesti u ogromnu akciju pomoći porodici Lazarević, u kojoj jedino otac Miljan radi dok su majka Monika i ostali članovi familije nezaposleni, uključili su se najpre odbornici lokalnog parlamenta koji su se odrekli svojih dnevnica sa pretposlednje sednice SO Pirot, zatim pirotski rok bendovi  i Omladinski kulturni centar  koji su organizovali koncert sa koga je kompletan prihod išao Lazarevićima, Moto klub “Anđeli”, sa svojim “kolegama” bajkerima iz Bugarske, Udruženje građana “Pirot E publika” i mnogi drugi. U akciju se od samog starta uključila i radnja “Olymp supplement shop”, koja je takođe prikuplja dobrovoljne priloge od mušterija, a obezbedila je i preko svojih dobavljača nabavku specijalne hrane za Mateu pod mnogo povoljnijim uslovima nego što je do sada bio slučaj.

_DSC7630_resize

Mateina majka Monika kazala je da je njena porodica zahvalna od srca svima koji su se uključili u ovu akciju koja je od ogromnog značaja za malog Mateu.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker