Lokalna samouprava

PIROT – GASTRONOMSKA PRESTONICA SRBIJE! Obaraju se rekordi kada je o broju noćenja reč!

Danas je Pirot gastronomska prestonica Srbije, kazao je da na otvaranju ovogodišnje, sedme po redu manifestacije, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je na ovoj manifestaciji inače ugostio i njegovu ekselenciju Lejdea Rodrigeza Fernandeza, ambasadora Kube u Srbiji.

Gradonačelnik Vasić je istakao zadovoljstvo činjenicom da Pirot danas ima čak tri zaštićena brenda, čime retko koji grad može da se pohvali u našoj zemlji. Osim pirotskog kačkavalja, zaštićeni su i pirotska peglana kobasica i pirotski ćilim. Svaki od brendova ima svoju manifestaciju, a da su manifestacije veoma posećene, svedoči i podatak da je već sada oboren apsolutni rekord kada je o broju noćenja reč, ostvareno je preko 100.000 noćenja, već sada, iako ima još dosta do kraja godine, a turistička sezona još uvek traje.

Ambasador Kube u Srbiji, njegova ekselencija Rodrigez Fernandez, nije krio oduševljenje, kako je kazao, izuzetnim ukusom pirotskog sira i kačkavalja, ali i pirotskom rakijom i drugim proizvodima koje je probao ovde, a koje do sada nije imao priliku da okusi.

Izuzetno posećen bio je štand Mlekarske škole, čiji su vrsni majstori pripremali čuveni đubek, ali i italijansku uličnu hranu, vrhunski specijalitet, kaco kavalo, koji se u Pirotu, naravno, pravi od pirotskog kačkavalja, a kako kaže profesor Aleksandar Mančić, novina je i da se u Pirotu ovaj veoma popularan specijalitet pravi na bećarcu, što je specifičnost za naš kraj.

Bilo je i štandova iz inostranstva. Iz Severne Makedonije u Pirot je došao vlasnik mlekare iz Đevđelije da bi, kako kaže, video da li su na dobrom putu. Iako već prave izuzetne sireve, od ovčijeg mleka iz sopstvene proizvodnje, vlasnik mlekare kaže da drugi put dolazi u Pirot na Sajam.

 

-PRavimo čisti ovčiji prirodni sir od našeg mleka, od naših ovaca. Dolazimo ovde jer znamo da Piroćanci znaju šta je dobar sir i kako se pravi vrhunski sir-kaže Tome Kičukov, iz Mlekare Načo.

Sukovski manastir je već nadaleko poznat po izuzetnim majstorima za izradu kačkavalja i sireva, a ono što je specifično za njihovu proizvodnju, jeste upotreba raznog lekovitog i začinskog bilja, što njihovim proizvodima daje jedinstven i neponovljiv ukus.

 

Kako za PV kaže Mile Cvetković, sa štanda Sukovskog manastira, oni se trude da proizvode sir i kačkavalj po receptima starih majstora sa Stare planine, od najboljeg mleka.

-Imamo kačkavalj, sir, kačkavalje sa raznim začinskim sirem, topljeni kačkavalj sa pavlakom, najtraženiji je topljeni kačkavalj-kaže Cvetković.

Direktor TOP-a Bratislav Zlatkov: Pirot ima tri brenda!

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da svi pirotski brendovi zahtevaju duži vremenski proces proizvodnje, zato su odličnog kvaliteta i prepoznatljivi su.

-Dobro je da se na ovaj način promovišu mali proizvođači jer ih to motiviše da povećaju proizvodnju, ovde su i destilerije, vinarije, tu je staroplaninsko jagnje, med, pirotska trpeza. Pirot je zahvaljujući ovoj manifestaciji i deo Puteva sira. Mi smo deo projekta Put sira, to su delovi Srbije od Homolja, zatim belmuž, ovde pirotski kačkavalj, i trudimo se da razmenjujemo iskustva da bi se čitava priča širila-kazao je Zlatkov.