Lokalna samouprava

Pirot domaćin Regionalne konferencije o kvalitetu mleka i bezbednosti hrane u organizaciji Ministarstva poljoprivrede

Danas je u Pirotu održana Regionalna konferencija o kvalitetu mleka i bezbednosti hrane, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku projekta tehničke pomoći Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja , bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, koji finansira Evropska unija. Cilj Konferencije je informisanje o standardima kvaliteta mleka koje je propisala Evropska unija i njihovoj primeni u Republici Srbiji. Takođe, namera je da se čuju iskustva u proizvodnji i preradi mleka, kako unaprediti proizvodnju i doći do što boljeg kvaliteta, a samim tim i veće zarade.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, lokalne samouprave, Poljoprivredne stručne službe u Pirotu, proizvođača i prarađivača mleka, direktori srednjih škola koje obrazuju kadrove za zanimanja u oblasti poljoprivrede i stručnjaci EU projekta.

Šef Odseka za evropske integracije u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Milanka Davidović, kaže da je projekat posvećen svim ključnim nadležnostima koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede, a vezano za proces evropskih integracija i veliki broj različitih aktivnosti, naročito u oblasti bezbednosti hrane. Jedna od tih aktivnosti jeste da se pomogne u izradi Nacrta strategije kako dostići kvalitet sirovog mleka i približiti ga standardima i nivoima koji postoje u Evropskoj uniji. To je jedan od problema sa kojima se suočava sektor mlekarstva u Srbiji, a politika resornog ministarstva jeste upravo u tom smeru da se kroz razne mere unapredi kvalitet sirovog mleka, što podrazumeva razne tehnike, počev od načina uzgoja životinja do muže i prerade i da u tom poslu ima napretka.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker