Lokalna samouprava

Pirot dobio važan strateški dokument – OPERATIVNI PLAN odbrane od POPLAVA

Grad Pirot dobio je Operativni plan odbrane od poplave – važan dokument kojim se do najsitnijih detalja definišu sve mere, procedure i dejstvo ljudstva i mehanizacije u slučaju ovih elementarnih nepogoda, koje su iz godine u godinu, sa globalnim trendovima kada je o klimatskim promenama reč, sve učestalije i nepredvidivije.

Sreten Savov, iz Gradskog štaba za vanredne situacije kazao je su ovim planom definisane sve aktivnosti.

-Moramo preduzeti mere po pitanju obuke stanovništva u slučaju poplava, formiranje poverenika civilne zaštite i njihovih zamenika nan 27 lokacija koji će biti pripadnici civilne zaštite na terenu i upozoravati i pripremati stanovništvo u slučaju poplava. Definisane su i sve aktivnosti Štaba za vanredne situacije u smislu preventivnog delovanja, ali i tokom i nakon ovakvih događaja, saniranja posledica poplava-kazao je Savov.

Inače u prethodnoj godini Grad Pirot je posle 30 godina dobio Dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu koja će delovati kao civilna zaštita opšte namene.

-Kada dođe do vanrednih situacija, mi njih angažujemo i mobilišemo, a u međuvremeno smo u saradnji sa Centrom Ministarstva odbrane u Pirotu formirali još dve jedinice civilne zaštite – jeidnicu opšte namene i specijalizovanu jedinicu za uzbunjivanje. One bi se aktivirale u slučaju mobilizacije, u vanrednom stanju ili ratnom stanju. Tako da ćemo sada krenuti sa pripremom ovih jedinica koje broje 65 pripadnika, plus 20 rezervista, to je 85 ljudi. Oni će biti obučeni  i opremljeni za dejstvovanje u vanrednim okolnostima i situacijama. Ako tome dodamo i 27 poverenika civilne zaštite i 27 njihovih zamenika, to je još 54 pripadnika civilne zaštite koji će raditi sa stanovništvom na terenu i biti u direktnoj vezi sa Štabom za vanredne situacije-kazao je Savov.

Sve ovo podrazumeva opremanje ovih jedinica, tu će i Grad Pirot pomoći kao i do sada, kazao je Savov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker