Lokalna samouprava

Pirot dobio najlepši planinarski dom u Srbiji

Od male stare vojne karaule kod sela Dojkinci, nakon uspešno realizovanog projekta opštine Pirot i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, preko Pretpristupnih fondova EU, Pirot je dobio verovatno najmoderniji planinarski dom u Srbiji, koji će imati šezdesetak ležajeva i radiće tokom cele godine zahvaljujući sistemu grejanja koji je ugrađen.

planinarski dom dojkinci_resize

Već su, nakon tenderske procedure, izabrani i izvođači radova koji u naredna dva meseca treba da kompletno opreme unutrašnjost objekta. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je danas nakon obilaska ovog budućeg sportsko-turističkog centra ovog dela Stare planine da je napravljen prelep planinarski dom koji će mnogo uticati na razvoj turizma na Staroj planini.

dojkinci planinarskidom_2

-Objekat ćemo predati na upravljanje Turističkoj organizaciji Pirot. Mislim da će biti veliko interesovanje za ovaj dom, ali da bi razvijali turizam i sela, morate da imate dobar put. Nažalost, regionalni put koji održava država je u veoma lošem stanju, dok je lokalni put od sela Slavinja do samog doma u odličnom stanju jer smo to pre nekoliko godina kao lokalna samouprava asfaltirali-kaže gradonačelnik Vasić.

https://youtu.be/Ivu2ERGg7Qs

Marija Đošić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da je reč o projektu koji je odobren u okviru Drugog poziva Prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

-Mi smo kandidovali u okviru ovog poziva osam projekata, i svi su odobreni. Ovaj projekat je odobren sa rezervne liste, a završetak ovog projekta, kao i ostalih je dokaz zbog čega smo postali poznati u donatorskim krugovima kao dobar partner. Vrednost projekta za pirotsku stranu je bio oko 209.000 evra. Objekat je završen u decembru prošle godine, a sada sledi opremanje objekta nameštajem. U novom pozivu smo kandidovali projektom nastavka uređenja okoline samog objekta, tako da će ovaj objekat biti izuzetno atraktivan za turiste, sportiste i mlade, što je i cilj-kaže Đošićeva.

Marija Djosic

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je od nekadašnjih stotinjak kvadrata, rekonstrukcijom, povećanja kvadratura upotrebljivog prostora na preko 500 kvadrata.

-Po priči planinara koji putuju po celoj Srbiji i znaju kakvim planinarskim domovima raspolaže Srbija, ovo je verovatno najmoderniji planinarski dom u Srbiji. Objekat je podelje u četiri grupne velike spavaone, jednu zajedničku trpezariju, tri apartmana i postojaće mogućnost smeštaja tokom cele godine-kazao je direktor Zlatkov i dodaje da već sada postoji ogromno interesovanje za boravkom u ovom objektu, kako planinara i zaljubljenika u prirodu, tako i Rudarsko-geološkog fakulteta i studentima drugih fakulteta.

dojkinci planinarskidom_1

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker