Lokalna samouprava

Pirot dobija solarne elektrane ukupne snage preko 125 megavata. Investiraju Englezi, Francuzi…

 

U okolini Pirota u toku je izrada dokumentacije za izgradnju više solarnih elektrana ukupne snage preko 125 megavata. O kolikoj količini energije je reč, dovoljno govori podatak da je snaga HE Zavoj 80 megavata, što znači da će buduće solarne elektrane imati snagu od jednog i po HE Zavoja. U emisiji Oni kažu, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić istakao da je ovo višestruko dobro za Pirot, i kao podsticaj građevinskoj industriji, i kroz prizmu zapošljavanja jer će se na ovim objektima, kada budu sagrađeni, uposliti ljudi, a pre svega zbog činjenice da je reč o obnovljivim izvorima energije.

Pirot je povoljan što se tiče osunčanosti, ima interesovanja za izgradnju solarnih elektrana i mi smo donoseći  prostorni plan kao krovni urbanistički plan predvideli da investitori koji žele da grade energetske objekte moraju da prave plan detaljne regulacije, da se te površne urbanistički detaljno razrade pa da se onda gradi. To mnogi gradovi nemaju. Prema Nišoru, tačnije prema Dobrom Dolu, francuska firma je počela izradu plana detaljne regulacije za izradu solarne elektrane od 75 megavata na 106 hekatara površine. Oni imaju problema sa EPSom, odsnosno EMS-om, jer je reč o ogromnoj snazi i treba obezbediti dalekovode, prenosne sisteme, kablovode i to je dosta komplikovano i dugo će se rešavati. Posle toga su nam se javili engleski fondovi, koji na lokaciji prema Ponoru, gde je nekada bila velika plantaža višanja, na lokaciji od 50 hektara, žele da prave solarnu elektranu od 45 megavata, i oni su počeli sa izradom plana detaljne regulacije. Nadam se da će investitori probleme uspešno rešavati. Imamo i tri male solarne elektrane, kod Ponora na lokaciji Ravnište, snage pet megavata, dobili su građevinsku dozvolu, u nastavku je Ravnište 1 od jednog megavata i kod sela Basara gradi se elektrana snage jednog megavata-kazao je gradonačelnik Vasić.

Panorama Stare planine

On je istakao da su ove investicije dobre i kao podsticaj građevinskoj industriji, takođe, zaposliće se ljudi na tim objektima, a pre svega, reč je  o obnovljivim izvorima energije. 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker