Lokalna samouprava

Pirot dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredno 14 miliona evra

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić potpisali su juče u Beogradu ugovor o izgradnji velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu. Reč je o poslu vrednom 14 miliona evra i jednoj od najvećih investicija, kada je reč o gradskoj infrastrukturi u Pirotu u poslednjih desetak godina.

Ugovor je potpisan u prostorijama Ministarstva građevine i infrastrukture a po rečima gradonačelnika Vasića, ovim je počeo program koga je Grad Pirot dugo čekao.

-Predstavljena nam je dinamika i mogu da kažem da će u naredne dve godine da se radi priprema, a nakon toga krenuće da se grade objekti u Pirotu i još nekoliko gradova. Do tada ima puno posla na pripremi terena za ovu važnu investiciju. Ono što je glavno, mislim da ćemo mi taj pripremni periodu uspešno savladati i da će Pirot u periodu od tri do četiri godine Pirot dobiti sredstva za izgradnju postrojenja za preišćavanje otpadnih voda. Za Pirot je rezervisano negde oko 14 miliona evra. Negde oko deset miliona je za samo postrojenje, a ostatak je za pripremu kanalizacione mreže, izgradnju kolektora i druge poslove. Ja očekujem da za nekih godinu dana kada konačno budemo kvalifikovali potpišemo precizan ugovor-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Vodovoda Zoran Nikolić kazao je da je značaj ovog projekta ogroman za Grad.

-Sve ovo radimo zbog nas i naše dece i mi moramo da budemo svesni da je ekologija skupa i to je nešto što moramo da radimo. Ovo postrojenje je velike vrednosti ali mi u Pirotu već imamo dva takva mala postrojenja u Izvoru i Krupcu, naravno mnogo manjeg kapaciteta. Ja se nadam da će Pirot među prvima u Srbiji imati postrojenje za prečišćavanje otpadne vode, modernu Regionalnu deponiju, fabriku za prečišćavanje pitke vode u Berilovcu. Mnogo para je uloženo u naš komunalni sistem, samo od KFW-a smo dobili tri miliona evra za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, a orijentaciona vrednost najnovije investicije je oko 14 miliona evra-kazao je Nikolić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker