Lokalna samouprava

Pirot dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda?

Pirot se nalazi u najužem krugu od šest opština iz Srbije od kojih će jedna od Nemačke razvojne banke dobiti sredstva za finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrednosti od čak 10 miliona evra. S obzirom da opština Pirot uspešno godinama unazad sarađuje sa KFW-bankom, postoji realna šansa da upravo Pirot dobije veoma vrednu donaciju, a opština Pirot je već našla lokaciju gde bi se na površini od oko 4 hektara gradilo Postrojenje.

Već na predstojećoj sednici SO Pirot koja će se održati u petak,  odbornici će između ostalog odlučivati i o novoj licitaciji zemljišta u okviru Industrijskog parka jer, po  rečima predsednika opštine Vladana Vasića, postoji interesovanje potencijalnih investitora.

-Mnoge opštine daju besplatno zemljište, a mi prodajemo. Da nema zainteresovanih investitora, i mi bi, poput drugih opština poklanjali zemljište. Na dnevnom redu su neke tačke i iz imovinsko-pravne oblasti i urbanizma. Nakon konsultacija sa svim sadašnjim i potencijalnim korisnicima, došli smo do rešenja da tu smestimo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, na prostoru u nastavku nekadašnjeg ATP-a. Prilično je bilo teško naći tu lokaciju, jer se tu ukrštaju i industrijska delatnost, i Koridor 10, i železnica, i alternativni put Koridoru 10, i Vodoprivreda, odnosno reka, ali smo ipak to uspešno rešili. Time ćemo otkloniti poslednji problem u nameri da obezbedimo novac za finansiranje Postrojenja, jer mi imamo uveliko razgovore sa KFW bankom. Izabrani smo u šest gradova Srbije, za koje KFW banka namerava da finansira postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat je vredan oko 10 miliona evra. Ogroman procenat će biti donacija, iznad 75 posto, ako uspemo da se kvalifikujemo i potpišemo ugovor. Time ćemo rešiti poslednji problem komunalne prirode koji opština Pirot ima-kazao je Vasić.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker