Lokalna samouprava

Pirot dobija novi Kej kod naselja Rogoz

Grad Pirot u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja privodi kraju radove na uređenju kanala Rogoz kod istoimenog naselja, nizvodno od mosta kod Rasadnika u dužini od preko pola kilometra. Vrednost radova je 25 miliona dinara, a po rečima gradonačelnika Vasića, koji je danas obišao radove, u planu je da na ovom potezu, u dužini od tri kilometara bude uređen novi pirotski Kej koji će štititi meštane od bujica, ali i značajno povećati kvalitet življenja u ovom delu grada. Vrednost planiranih radova u četiri faze, čija realizacija je već načelno dogovorena sa Kancelarijom za javlja ulaganja je oko milion evra, kazao je Vasić.

Prva faza radova vredna 25 miliona dinara privodi se kraju, radiće se još tri faze

-Želim da se zahvalim Kancelariji za javna ulaganja s obzirom da sa njima realizujemo ovaj veoma važan projekat za ovaj deo grada. Uređuje se oko 560 metara kanala nizvodno od mosta kod Rasadnika. Vrednost radova je preko 25 miliona dinara. Ono što mi želimo u još većoj dužini uradimo ovaj kanal koji je predstavljao opasnost po okolne kuće i naselja-kazao je gradonačelnik Vasić i dodao da je u značajnoj meri povećana i propusna moć kanala.

-Kanal sada može da primi i spreči plavljenje, statistički posmatrano, količinu vode koja se javi jednom u pedeset godina, a do  sada je mogao da zaustavi bujicu kakva se javlja jednom u 25 godina-kazao je Vasić.

 

Po njegovim rečima, izvršena je i drenaža okolnog terena pa je smanjen nivo podzemnih voda koji je ovde bio dosta visok.

-Uradili smo i projektnu dokumentaciju za sređivanje kanala Rogoz 230 metra uzvodno od mosta a raspisana je javna nabavka i uveliko se rade projekti u četri faze za regulisanje kanala sve do uliva u Nišavu. Kada sve to sračunamo, negde oko tri kilometara kanala Rogoz će biti uređeno i to će biti novi Kej, gradsko šetalište za ovaj deo grada i za ljude koji ovde žive. U narednom periodu radićemo na uređenju bedema, a najvažnije je da smo obezbedili ovaj deo grada od poplava. Pravi izazov biće uređenje kanala kroz samo naselje Rogoz, gde su kuće najbliže kanalu, gde je najmanja propusna moć kanala i to će biti izazov za inženjere i izvođače radova. Imamo načelni dogovor sa Kancelarijom za javna ulaganja da nastavimo finansiranje sve četiri faze. Ova faza je vredna 25 miliona dinara, sve četiri faze su vredne oko milion evra i nadam se da će ljudi biti bezbedni i da će čuvati kanal, da se više neće bacati smeće u kanal kao što je to bio slučaj u ranijem periodu pa i sada-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker