Lokalna samouprava

Pirot dobija jedinicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva koja će biti deo sistema civilne zaštite

U toku je formiranje jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu koja će, kada njeno formiranje bude završeno, postati važan deo sistema civilne zaštite i dragocena podrška u slučajevima elementarnih nepogoda, požara, poplava i sličnih nedaća. Inicijalnu opremu za DVD jedinicu u Pirotu obezbedili su MUP Republike Srbije i Vatrogasni savez Srbije, a funkcionisanje ove jedinice pomagaće i lokalna samouprava.

Kako je za Pirotske vesti kazao Sreten Savov, iz Štaba za vanredne situacije Grada Pirota, DVD je postojalo u Pirotu, ali poslednjih godina, nažalost, samo na papiru.

-Do 2015. godine je imalo određene funkcije, ali nakon toga se skoro ugasilo. Zbog velike potrebe za angažovanjem DVD krenulo se sa postupkom oživljavanja društva i formiranja dobrovoljne vatrogasne jedinice. Oni će biti u funkciji civilne zaštite, po Zakonu svaka lokalna zajednica treba da ima civilnu zaštitu ili DVD jedinicu sa najmanje 20 pripadnika gde mogu da odgovore svim rizicima koji postoje, požarima, poplavama, klizištima i svim drugim vidovima katastrofa-kazao je Savov.

Nenad Mladenović, komandir jedinice DVD u Pirotu kaže da trenutno DVD jedinica u Pirotu ima 20 članova.

-Imamo 10 operativaca koji prolaze obuku i lekarske preglede, još 10 u rezervnom sastavu koji će proći obuku i bićemo nadam se od naredne godine u aktivnom sastavu. Pripadnici DVD jedinice mogu biti osobe od 18 do 55 godina starosti, u sastavu imamo ronioce iz Ronilačkog kluba, imamo radioamatere iz Radio kluba Pirot, sportiste koji su vrlo sposobni i zdravi. Nedavno smo ušli i u međunarodnu saradnju sa partnerima iz Bugarske, završili smo obuku i dobili sertifikate za trenere i instruktore. Potom smo održali obuku i u Pirotu gde je 16 osoba prošlo obuku. Kada je o opremanju reč, u samom startu od Vatrogasnog saveza Srbije i MUP-a Republike Srbije dobili smo osnovnu neophodnu opremu za opremanje 10 vatrogasaca. Imamo naprtnjače za gašenje požara, zaštitne maske u slučaju dima, prenosne komplete prve pomoći, creva, pumpe za izvlačenje vode, metlanice, protivpožarne aparate i druga sredstva koja su nam neophodna za rad-kaže Mladenović za Pirotske vesti.

Jedinica DVD Pirot nedavno je učestvovala i na smotri jedinica DVD iz cele Srbije, koje je održano u Novom Sadu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker