Ostale vesti

Pirot dobija i postrojenje za tretman i reciklažu građevinskog otpada!

Grad Pirot počinje sa realizacijom projekta koji za cilj ima izgradnju postrojenja za tretman građevinskog otpada u Pirotu. Reč je o inovativnom projektu koji se realizuje sa partnerima iz Francuske, Belgije, Danske i Bugarske, a čitav projekat savršeno se uklapa u principe cirkularne ekonomije, kojih se Grad Pirot i Regionalna deponija Pirot već duže vreme striktno pridržavaju prilikom realizacije važnih infrastrukturnih projekata. 

Gradonačelnik Vasić istakao je da je u fokusu projekta tretman građevinskog otpada.

-To je problem koji muči i nas i celu zemlju. Često možemo da vidimo građevinski otpad i pored reka i na divljim deponijama. Ideja je da zahvaljujući ovom projektu na Regionalnoj deponiji napravimo plato za tretman građevinskog otpada, jedna od ideja je i da se kupi mobilno postrojenje za tretman građevinskog otpada. Cilj je da se vrlo mali procenat građevinskog otpada deponuje, a da se najveći procenat ponovo koristi. Zanimljivo je da se ovaj projekat finansira preko programa Horizont, i Pirot je prvi grad u Srbiji kome je odobren projekat u okviru ovog programa. Projekat je u potpunosti finansiran preko pomenutog programa, odnosno EU-naveo je gradonačelnik Vasić.

Marija Đošić: Vrednost projekta koji će se realizovati u Pirotu je 909.000 evra

Marija Đošić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kazala je da je Grad Pirot prvi grad u Srbiji koji je dobio projekat u okviru programa Horizont.

-Naziv ovog projekta je MOBIKON, što je skraćenica za mobilna inovativna cirkularnost građevinskih proizvoda. Ovo je velika novina jer smo mi po tome pioniri ne samo u Srbiji već i u regionu. Veliki je ovo izazov za nas jer smo direktno odgovorni EU. Reč je o 100 posto donaciji a vrednost projekta koji će se realizovati u Srbiji je 909.000 evra. Tretman građevinskog otpada će se vršiti na osnovu naučnih analiza, radićemo na informisanju stanovništva i mislim da ćemo dosta kampanja sprovesti kako bi edukovali stanovništvo kako da se ophode prema građevinskom otpadu-kazala je Đošićeva.

Ivanov: Građevinski otpad da ne bude problem, već resurs

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov istakao je da je JKP RDP alat pomoću koga Grad Pirot nastoji da uspostavi sistem cirkularne ekonije na lokalu.

-Grad Pirot, posle primarne selekcije, sekundarne separacija, ide se i u  izgradnju kompostane, a sada radimo i da se građevinski otpad tretira u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Sreća je što imamo građevinski otpad jer je to dokaz da se ova sredina razvija, gradi. Naš zadatak je da nam taj građevinski otpad ne bude problem, već resurs. Cilj je da najmanja količina završi na deponiji, a da se najveći deo građevinskog otpada dalje koristi. Prilikom dobijanja građevinske dozvole, svako mora da proceni koliku količinu građevinskog otpada će generisati i moraće da postoji ugovor sa Deponijom, a sve sa ciljem da građevinski otpad završi tamo gde mu je i mesto, bude tretiran i da se reciklira-kazao je Ivanov i dodao da će Grad Pirot biti prvi grad u Srbiji koji će imati instalaciju za tretman i reciklažu građevinskog otpada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de