Lokalna samouprava

Pirot dobija Dom za stare

Danas je u Maloj sali Gradske uprave Pirot održan sastanak Radne grupe koja ima za cilj, sagledavanje potrebe starijeg stanovništa za izgradnju Doma za stare. Na već održanim sastancima razmatrane su lokacije budućeg Doma, kao i stručna analiza Centra za socijalni rad, ali i pravni osnov za početak realizacije projekta.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da je Pirotu potreban Dom za stare jer ima dosta korisnika u Pirotu koji su u potrazi za smeštajem u Domovima van Pirota. 

-Ima dosta i roditelja čija deca žive u inostranstvu i koja bi želela da njihovi roditelji na human način dočekaju starost. Zbog toga sam formirao radni tim iz svih oblasti, urbanista, stručnjaka Centra za socijalni rad, kako bi ispitali mogućnost izgradnje Doma za stare u Pirotu. Na dobrom putu smo da odredimo lokaciju, da posle toga izradimo projektnu dokumentaciju i da zajedno sa nadležnim ministarstvom razmislimo kako  ćemo finansirati ovaj projekat-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić kazala je da su stručnjaci Centra za socijalni rad na osnovu inicijative Grada izradili studiju u kojoj su predstavljene ključne potrebe starijeg stanovništva i ljudi koji nisu u stanju da brinu sami o sebi.

-Održano je nekoliko sastanaka i na osnovu izrađenih dokumenata koji proučavaju potrebe starijih korisnika došlo se do zaključka da Grad želi da pomogne i učestvuje u izgradnji Doma za stare koji će biti jedan od najmodernijih u ovom regionu iz razloga što želimo da u skladu sa evropskim tendencijama obezbedimo uslove za starije koji će biti na najvećem mogućem nivou-kazala je direktorka Vasić.

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović kazao je da je reč o zadovoljenju realnih potreba stanovništva.

-Krenuli smo ozbiljno u realizaciju projekta izgradnje Doma za stare i odrasle. Na zadnjem današnjem sastanku razmatrane su potencijalne lokacije, identifikovane su dve lokacije koje zadovoljavaju potrebe. Reč je o površini od minimum 5.000 metara kvadratnih površine a u narednom periodu sve će se iskristalisati. Planiramo da obiđemo i reprezentativne slične ustanove u zemlji pa ćemo na kraju doneti odluku o budućoj lokaciji-kazao je pomoćnik Ranđelović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker