Lokalna samouprava

Pirot dobija automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha. Vrednost projekta 16 miliona dinara

Poziv privredi da se uključi u realizaciju ovog važnog projekta

Danas je u Skupštinskoj sali Gradske uprave prezentovan projekat izgradnje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha u Pirotu. Vrednost ovog projekta je oko 16 miliona dinara.

-Ovo je jedna nova vrsta brige u koju želimo da uložimo sredstva, vreme i rad svih nas. Ova stanica će doprineti da imamo u realnom vremenu podatke o tome kolika je zagađenost vazduha u Pirotu. Kada se ovaj projekat realizuje imaćemo precizne podatke u vezi sa zagađenjem životne sredine u Pirotu-kazao je zamenik Colić. Po njegovim rečima deo sredstava je obezbedio Grad ali je potrebno da se i privreda uključi u finansiranje projekta kako bi se ceo ovaj posao priveo uspešno kraju.

Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije kazao je da je Pirot ispoljio veliku pozitivnu energiju i interesovanje da sam uradi nešto što svi drugi gradovi čekaju da dobiju.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je novinarima da će nova automatska stanica omogućiti da u realnom vremenu, na aplikaciji, imamo precizne podatke o koncentraciji, pre svega PM čestica, od 10 mikrona i 2.5 mikrona u vazduhu u Pirotu.

-Mi smo u saradnji sa Zavodom za zaštitu zdravlja uradili projektnu dokumentaciju, a cilj je da u realnom vremenu merimo i da nadležne službe blagovremeno upozore građane u slučaju povećanja koncentracija čestica, da građani, posebno hronični bolesnici, se ponašaju u skladu sa tim. Dugoročno, to će omogućiti da lokalna samouprava zajedno sa Zavodom za javnim zdravljem, Ministarstvom, da se napravi program kako da se smanji zagađenje. Dobar primer je što Gradska toplana koristi od prošle godine komprimovani gas kao osnovni energent-kazao je direktor Ivanov.

prezentacija projekta - stanica za merenje kvaliteta vazduha u pirotu

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker