Lokalna samouprava

Pirot dobija 30 zvona za sakupljanje ambalažnog staklenog otpada

Grad Pirot dobiće 30 reciklažnih zvona za sakupljanje ambalažnog staklenog otpada. Ovi kontejneri su donacija  SEKOPAKA na osnovu Javnog poziva u cilju unapređenja kapaciteta za sakupljanje otpadne staklene ambalaže.  Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022 – 2031. godine kao i Strategije SEKOPAKA, operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom, zasnivaju se na principima cirkularne ekonomije i održivog poslovanja.

Nebojša Ivanov, direktor JKP Regionalna deponija Pirot, podsetio je da je još pre početkarada izgradnje  Deponije gradonačlnik Pirota, Vladan Vasić, upozorio da deponija  ne bi trebalo da bude rupa koja se  puni smećem već resurs kojim  se upravlja.  On je rekao da je pre tri godine pokrenuta akcija „Reciklirajmo za Pirot“ gde je u prvom naletu postavljeno oko 250 kontejnera za prikpljanje pet ambalaže i da je započet proces primarne selekcije i sekundarne separacije upravljanja ambalažnim otpadom.

„Aplicirali smo za projekat SEKOPAKA i dobili 30 specijalanih zvona za prikupljanje staklene ambalaže. Cilj je da u budućem periodu staklena ambalaža ne završava  kao otpad već da je prikupimo i da Pirot u odnosu na druge gradove bude lider u prikupljanju staklene ambalaže koju predaje reciklažnoj industriji“ – poručio je Ivanov.

Ivanov kaže da je za uspeh svake akcije neophodna sinergija. „Mi to imamo između JP Komunalac, Regionalne deponije, Gradske uprave i ta sinergija daje rezultate ali su građani  ključni faktor u ovoj aktivnosti. Građani moraju da imaju poverenje i da znaju da to što odlažu ne završava na deponiji nego završava na liniji za sekundarnu separaciju, iz toga se izdvajaju sirovine koje  završavaju u reciklažnoj industriji“ – kaže Ivanov.

Direktor Regionalne deponije kaže da će sa postavljanjem 30 zvona za sakupljanje staklene ambalaže, pored 100 žutih kontejenera koji već postoje, motivisati građane, škole, najmlađe sugrađane da što više prikupljamo staklenu ambalažu ali i drugi reciklažni materijal. Do kraja godine u planu je i  postavljanje kontejnera za prikupljanje tekstilnog otpada.

Direktorka SEKOPAK-a, Violeta Belanović Kokir,  istakla je da je grad Pirot prepoznao važnost upravljanja staklenom ambalažom i staklenim otpadom. Grad Pirot je prvi grad u kome se postavljaju kontejeneri u okviru  javnog poziva  za ovu godinu gde će ukupno biti podeljeno 1000 zvona. „U poslednje tri godine smo sprovodili projekat koji se zvao „Upravljanje staklenom  ambalažom i ambalažnim otpadom u Republici Srbiji“ gde smo kroz šest gradova postavili 800 kontejenera za prikupljanje staklenog ambalažnog otpada i u tim gradovima se za 90% povećala količina sakupljenog staklenog i amabalažnog otpada“ istakla je direktorka SEKOPAKA.  Ona je pozvala građane Pirota da koriste zvona za stakleni ambalažni otpad jer je staklo jedini materijal koji se može 100% reciklirati nebrojeno puta.

Bojan Pešić, načelnik Odelčjenja za urbanizam kaže da je ovo   još jedan doprinos zaštite životne sredine i očuvanju higijene našeg grada.  „Ovih 30 zvona biće  postaviljeno na adelkvatnim mestima u gradu, da imaju svoju pravu funkciju a istovremeno pozivam građane da ih pravilno koriste, da ne ubacuju neke druge  stvari kojima tu nije mesto, da ih čuvamo i ne oštećujemo i da se na kraju godine vidimo i prikažemo rezultate iz ovog projekta“ –poručio je Pešić.

Planom  razvoja grada  očuvanje životne sredine definisano kao jedan od prioritetnih ciljeva, jer želimo da Pirot bude lider u očuvanju životne sredine,  rekao je, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota. On je pozvao decu čuvaju svoj grad i da recikliraju stvari koje su već korišćene . „Pozvam građane da se odgovorno odnose prema sopstveenim dvorištima, zgradama, našem keju. Bog nam je dao najlepši grad, taj grad moramo da čuvamo, čuvajući grad čuvamo našu zemlju i ceo svet“- rekao je Colić.

Među prvima su staklenu ambalažu u nove mkontejnere ubacila deca iz OŠ „Dušan Radović“. Direktorka, Nataša Branković,  istakla da se deca iz ove škole redovno priključuju akcijama koje za cilj imaju očuvanje životne sredine i dodala da je ekologija kao oblast zastupljena  kroz nastavne sadržaja na svim predmetima  i u svim aktivnostima. Učimo  decu da deluju lokalno a da misle globalno i tako i radimo“ – poručila je Brankovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker