Lokalna samouprava

Pirot do sada izdvojio 40 miliona dinara za stipendije i jednokratnu novčanu pomoć studentima

Kao i svake godine lokalna samouprava grada Pirota početkom godine raspisuje Konkurs za studentske stipendije. Nacionalna služba za zapošljavanje, tim povodom, dostavlja spisak deficitarnih zanimanja za ovu godinu, i u skladu sa tim se objavljuje konkurs. Kako je izjavila za Pirotske vesti, Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota za vanprivredu, ove godine ima pet novih zanimanja, a konkursom je predviđeno četrnaest stipendija.

“Ovih dana nadležna komisija će zasedati, s obzirom da je konkurs završen. Iznos stipendije nije promenjen od prošle godine i iznosi devedeset hiljada dinara. Stipendije će se isplaćivati u deset mesečnih rata po devet hiljada, što je više od republičkog iznosa u istom rangu. Imamo studente od prethodnih godina, ukupno 24, koji su ostvarili pravo na stipendiju koja se obnavlja pod uslovom da redovno upišu narednu godinu na studijama. Ove godine smo raspisali konkurs za četrnaest stipendija, ali ćemo videti koliko će studenata ostvariti pravo na stipendiju. Jako je važno naglasiti da pored konkursa za dodelu stipendija deficitarnih zanimanja grad Pirot svake godine studente finansijski podržava kroz jednokratnu studentsku pomoć. Juče je tim povodom raspisan i Konkurs za jednokratnu studentsku pomoć. Postoje kriterijumi za dodelu jednokratne pomoći tako da se ona kreće od sedam do četrdeset hiljada dinara, u zavisnosti od kategorije kojoj student pripada i od broja koji će aplicirati za pomoć. Za ovaj vid pomoći grad je izdvojio dva miliona dinara” – izjavila je Milica Golubović.

Golubovićeva je naglasila da je u periodu od 2012. godine do danas za jednokratnu studentsku pomoć i za stipendije grad Pirot iz svog Budžeta izdvojio 40 miliona dinara. Ove godine su tri miliona dinara opredeljena za stipendije i dva miliona za jednokratnu studentsku pomoć. Treba reći i to da su stipendije od pre nekoliko godina povećane sa 70 na 90 hiljada dinara. Od 2012. godine do sada podneto je 388 prijava za dodelu stipendija.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker