Lokalna samouprava

Pirot da bude grad bez duvanskog dima

Udruženje građana “Multilateralni centar” uspešno realizuje projekat koji za cilj ima borbu protiv pušenja sa vizijom da Pirot bude grad bez duvanskog dima. U okviru kampanje napravljen je i animirani film, ali organizovane su i tribine i učinjeni konkretni koraci kako bi se što je moguće veći broj naših sugrađana okanio cigareta – koje su uzročnih brojnih zdravstvenih problema. 

O štetnosti pušenja govorili su na tribini u sali Gazela profesor Akademije VT strukovnih studija Niš – Srđan Denčić i direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Elizabeta Aleksić, podeljeno je 25 članskih karata za Klub nepušača a predavanja je slušalo pedesetak naših sugrađana.

Statistika koju su polaznicima prezentovali profesor Denčić i dr Aleksić je neumoljiva – smrtnost pušača je za 70 do 80 posto veća, pušači češće oboljevaju od raka organa koji su direktno izloženi konzumiranju, ali i drugih organa, nepovoljno utiče na srce, plodnost, uništava imuni sistem, a pasivno pušenje je takođe veoma opasno jer osobe koje su izložene pasivnom pušenju razvijaju iste bolesti kao i pušači. Čak 27 posto stanovništva Srbije su aktivni pušači.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker