Gradska hronika

Pirot će ponovo biti kolevka zanatstva u Srbiji

Pirot će biti prva opština u Srbiji koja će dobiti strateški dokument-Agendu za razvoj kulturnih i kreativnih industrija. Inicijator da Pirot postane pionir u Srbiji kada je o razvoju kreativnih industrija reč jeste Grupa za kreativnu ekonomiju(GKE) i Regionalna razvojna agencija “Jug”. Po rečima Hristine Mikić, iz GKE, razlog zbog koga je Pirot odabran da bude prvi grad u Srbiji u kome će se realizovati ovaj projekat jeste činjenica da je Pirot srpska kolevka zanatstva i tradicionalnih kreativnih zanata.

-Ovo je kolevka zanatstva u Srbiji, a možda i šire, naročito kada je reč o tradicionalnim kreativnim zanatima. Ovde su osnovani prvi esnafi, grnčarski, ćilimarski, pa su se ti zanati širili na druge delove zemlje. Danas svi ti zanati dobijaju neku savremeniju formu koju zovemo kreativno preduzetništvo i stvaraju neke nove proizvode koji su prilagođeni savremenoj upotrebi. Imajući da se to tradicionalno znanje ovde prenosilo s kolena na koleno, došli smo na ideju da se osmisli program kako bi Pirot ponovo postao kolevka kreativnog preduzetnišva-kazala je Mikićeva.

ACA_5519_resize_resize
Hristina Mikić

Pomoćnica predsednika opštine Pirot Milica Golubović kazala je da joj je drago da je Pirot prva opština u Srbiji u kojoj se realizuje ovakav program.

-Nadam se da će ova agenda omogućiti povezivanje kulturnih bogatstava i privrednih potencijala i stvaranje osnova za unapređenje kreativnog preduzetništva. Slažem se da je ključni faktor za zapošljavanje u ovom sektoru ekonomsko osnaživanje. Posebno mi je drago da sam videl da su žene te koje sa oko 49 posto ukupne strukture angažovane radne snage učestvuju, i da se one opredeljuju za kreativno preduzetništvo-kazala je Golubovićeva.

ACA_5542_resize_resize

Ivan Petković, iz RRA, kazao je da je cilj današnjeg sastanka u Pirotu bio da se identifikuju konkretni projekti na kojima bi kreativci iz Pirota mogli da napišu i kasnije realizuju, ali i da se pospeši umrežavanje svih kreativnih snaga u smislu preduzetništva, u Pirotu.

ACA_5572_resize_resize

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker