KulturaLokalna samouprava

Pirot brine o kulturnom nasleđu

Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, u intervjuu Pirotskim vestima povodom obeležavanje velikog jubileja – 50 godina postojanja ove institucije, kazala je da su stručnjaci ove institucije koja brine o očuvanju nasleđa na trećini teritorije Srbije, u partnerstvu sa rukovodstvom grada Pirota pokrenuli velike i veoma značajne projekte koji za cilj imaju očuvanje kulturnog nasleđa pirotskog kraja. Po njenim rečima, proteklih godina radilo se na izradi planske dokumentacije kako bi se omogućilo konkurisanje kod Pretpristupnih fondova EU i obezbedila značajna sredstva za sređivanje srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, ali i za druge važne projekte. Stručnaci ove institucije bili su u proteklom periodu radili su, u partnerstvu sa lokalnom samoupravom i JP “Komunalac” i na očuvanju, rekonstrukciji i prezentaciji ostataka rimskog Turesa, koji su pronađeni prilikom sređivanja parka na Kaleu, ali i na malo poznatim ostacima jevrejskog obrednog kupatila – mikvea u centru grada. Takođe, između ostalog, pokrenut je postupak za proglašenje sela Gostuša nepokretnim kulturnim dobrom naše zemlje, a Gostuša je prezentovana i na međunarodnoj konferenciji u Dubaiu, posvećenoj upravo očuvanje svetske kulturne baštine.

dsc2535.jpg

 

-Zavod u Nišu brine o očuvanju nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji od 40 gradova i opština u ovom delu Srbije i brine se o 456 nepokretnih kulturnih dobara. Naša institucija je osnovana davne 1966. godine, iste godine su osnivačka prava preneta na Republiku Srbiju i tada se formirala služba koja će doprineti u mnogome da se nepokretna kulturna dobra i objekti sa spomeničkim svojstvima na adekvatan način valorizuju, dokumentuju i nakon toga naravno da se radi na njihovoj tehničkoj zaštiti-kaže direktorka Petrović.

srednjovekovna tvrdjava momcilov grad_resize

Kako je za vreme oblaska radova na nastavku uređenja parka kod Momčilovog grada izjavio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, opština je konkurisala kod Pretpristupnih fondova EU kako bi se obezbedila sredstva za rekonstrukciju i unapređenja prostora oko srednjovekovne tvrđave čime će ova tvrđava postati jedinstven istorijski kompleks kome nema ravnog u Srbiji. Do sada su u sređivanje parka na Kaleu opština Pirot i JP “Komunalac” uložili 10 milona dinara, a isto toliko će biti uloženo tokom ove godine kako bi se sredio i preostali nesređeni deo ovog parka.

park kale

Obeležavanju velikog jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa opštinskim većnikom Aleksandrom Ćirićem, kao i direktori JP “Komunalac” Boban Tolić i Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović.

kale dron

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker