Lokalna samouprava

Pirot bio i (p)ostao grad – Svečana akademija povodom Dana grada

Večeras je u prepunoj sali Doma vojske Srbije u Pirotu održana Svečana akademija povodom obeležavanja 28. decembra – Dana grada. Na svečanosti su dodeljena priznanja pojedincima koji su se svojim radom istakli u ovoj godini. Priznanja zaslužnog građanina dodeljeno je posthumno jednom od najpoznatijih srpskih novinara Zoranu Petroviću Piroćancu. 

 

Posebno priznanje dodeljena su Osnovnoj školi “Sveti Sava”, povodom završetka akcije od posebnog interesa i činjenice da se ova škola posebno istakla brojnim projektima iz oblasti ekologije. Isto priznanje dodeljeno je i Istorijskom arhivu Pirot, povodom značajnog jubileja.

Priznanja “28. decembar” dodeljena su direktoru niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Eleni Vasić Petrović, arhitekti-konzervatoru, čiji je projekat Zaštite staroplaninskog sela gostuša nagrađen prestižnom nagradom EU i organizacije Evropa Nostra. Reč je o organizaciji koja se bavi zaštitom evropske kulturne baštine. Ovako značajno priznanje po prvi put je dodeljeno za projekat iz Srbije.

Priznanje “28. decembar” dodeljeno je i Aniti Nikolić, diplomiranom muzičkom pedagogu, dok je priznanje iz oblasti privrede dodeljeno Slobodnoj zoni Pirot. 

Imena ovogodišnjih slavodobitnika pročitao je dr Radovan Ilić, a priznanja je uručio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

U bogatom kulturno-umetničkog programu nastupili su, pored hora Doma kulture i poznata dramska umetnica Ljiljana Stjepanović.

Voditelji programa bili su popularna “Zone” iz najnovijeg filma o Zoni Zamfirovoj – mlada i veoma perspektivna glumica Brankica Sebastijanović i glumac Bojan Perić.

Prave ovacije prepune sale Doma vojske izmamio je popularni pirotski glumac Aleksandar Živković – Aca Lisa.

Pravu atrakciju predstaljala je i plesna grupa “UV dens” iz Beograda, koja je oduševila mlađi deo publike raskošnim svetlosnim efektima.

Kraj Svečane akademije obeležili su svojim fantastičnim nastupima Trio misteriozo iz Beograda i posebno prva dama srpske džez scene, mlada i izuzetna pevačica Lena Kovačević.

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker