Reportaža

Piroćanka sačuvala od zaboravala drevnu metodu ukrašavanja jaja

U Muzeju Ponišavlja u Pirotu, u susret Uskrsu održana je radionica na kojoj je prezentovana gotovo zaboravljena metoda ukrašavanja uskršnjih jaja voskom, koja potiče sa Kosmeta i koristila se vekovima unazad.

_DSC4337_resize

U Pirotu je ovu metodu svim zainteresovanim ženama u Muzeju Ponišavlja prezentovala Piroćanka, koja je inače poreklom sa Kosmeta, Mirjana Vitošević. Mirjana je ovu metodu donela u Pirot iz Velike Hoče i Orahovca, odakle je sa svojom porodicom izbegla 2000. godine i došla u Pirot, a naučila je od majke i bake.

-Jaja se šaraju šaralicom, koja se utapa u vosak i njome šara jaje, koje ne treba da bude kuvano. Šaralica se pravi tako što se na dršci od drveta stavi parče lima, obnota pamukom, utopi u vosak koji se kasnije topi na plamenu sveće i njime se šara po jajetu. Kada se završi ukrašavanje, a ja najčešće šaralicom na jajetu crtam cvetiće, natpis Hristos Voskrese, ili imena dece, onda se jaje potapa u vruću vodu sa bojom, kuva, ali ne na prejakoj vatri i onda se vosak skida, i tu gde je bio vosak ostaje belo, a ostatak jajeta je u boji koju smo stavili u vodu-kaže Vitoševićeva.

Mirjana Vitošević

 

Mirjana će ovu metodu preneti budućim pokolenjima svoje porodice u amanet jer njena dva sina Jovan i Miloš takodje uče kako da ukrašavaju uskršnja jaja na ovaj jedinstven način. Sa svojim radovima Mirjana je učestvovala na brojnim konkursima Muzeja Ponišavlja za najlepše oslikano uskršnje jaje gde je osvajala brojne nagrade.

_DSC4354_resize

Kustos Muzeja Ponišavlja Tanja Karanović kaže da je cilj ove urskršnje radionice bila da se vrate tradicionalni načini ukrašavanja jaja pred Uskrs.

-Žene doduše znaju bojenje uskršnjih jaja lukovinjem i drugim prirodnim bojama, ali je ovo nešto što je srpska tradicija i drago mi je što ovako mlada žena može da nas tome poduči. Ovakav vid rada u Muzeju je vrlo poželjan, tako da iako nemamo dovoljno prostora za ovakve radionice mi se trudimo da organizujemo što više ovakvih radionica. Tokom vikenda smo metodama ukrašavanja uskršnjih jaja učili i mališane iz pirotskih vrtića-kaže Karanovićeva.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker