Reportaža

Piroćanka Natalija Marinković uspešna u Grčkoj: Promoviše zdrave stilove života

Piroćanka Natalija Marinković, diplomirani ekonomista po obrazovanju, koja već 27 godina živi u Larisi, jedna je od uspešnijih terapeutkinja u Grčkoj a specijalnost joj je – pomoć zainteresovanima da steknu pozitivne navike i počnu da praktikuju zdrave stilove života. Danas se to popularno kaže “well-being” trener. Marinkovićeva u razgovoru za Pirotske vesti ističe da je u Grčkoj izuzetno dobro prihvaćena, kako zbog porekla, tako i zbog činjenice da je izuzetno brzo i dobro naučila grčki jezik, što nije tako čest slučaj kod doseljenika u ovu prelepu zemlju.

Natalija naglašava da joj je najveća satisfakcija u poslu kada joj klijent kaže da je u saradnji sa njom uspeo da pozitivno promeni svoj život.

-Mnogo godina sam se usavršavala u različitim disciplinama koje se tiču “well being-a”. Smatram da su vrlo važni boravak u prirodi, vežbe, meditacija,aktivnosti samospoznaje i, naročito, ishrana, koja kada je u skladu sa potrebama našeg organizma, predstavlja temelj našeg sveobuhvatnog zdravlja, kaže Natalija, koja je u svom radu uspela da osmisli jedinstvenu i vrlo delotvornu kombinaciju velikog broja disciplina koje se tiču poboljšanja života, zbog čega je i izuzetno tražena i priznata u Grčkoj.

– Moj moto je da smo svi rođeni da uživamo, ali kada je o hrani reč, i mi i Grci imamo “problem” sa nesvesnim unosom hrane. I mi, a posebno Grci, često organizujemo porodična i društvena okupljanja, gde se servira veliki broj predjela, glavnih jela, specijaliteta, slatkiša…Praktično, okupljamo se da bismo se družili i bili u kontaktu, jedni sa drugima. Hrana je samo povod. Međutim, pri takvim skupovima ne vodimo računa o tome koliko je našem organizmu zaista potrebno hrane, ni kvalitativno ni kvantitativno, već se hrana mehanički troši. Sa holističkog aspekta, koji je osnova mog pristupa, hrana nam ne daje samo hranljive supstance i neophodnu energiju za rad našeg organizma, već i sigurnost, osećaj povezanosti, pripadnosti, toplinu, brižnost, smanjuje nam stress i povećava opuštenost…  Poenta je da ne biraju oči, već telo, jer telo nikada ne laže i najbolje zna koliko mu je hrane potrebno. Pri konzumiranju hrane treba da se osvestimo, da naučimo da “čItamo” potrebe našeg organizma, kaže Marinkovićeva i dodaje da je fascinantno koliko ljudskom organizmu treba malo hrane za normalno funkcionisanje.

Ona koristi svaku priliku da dođe u svoj rodni grad a planira i da u Pirot dovodi svoje klijente i da od našeg grada, pirotskog Keja, kao i Stare planine, napravi svojevrsnu turističku atrakciju za armiju ljudi iz Grčke, koji uz njenu pomoć menjaju svoj životni stil.

-Ideja mi je da, čim prilike dopuste, na jesen ili narednog proleća organizujem ture sa velikim brojem posetilaca iz Grčke, koji bi osim vežbanja, planinarenja, uživanja u kontaktu sa prirodom, imali priliku da se upoznaju i sa kulturnim specifičnostima i tradicijom našeg kraja, kaže Marinkovićeva za Pirotske vesti.

Svako telo ima svoju dijetu

Natalija ne podržava trend dijeta i insistira na tome  da je svaki organizam, svako telo priča za sebe, odnosno da svako telo ima svoju “dijetu”.

-Ono što, pored ostalog pokušavam jeste da naučim ljude kako da čitaju signale koje im šalje telo, jer je upravo taj pristup najbolji kako bi smo uveli harmonija u načinu funkcionisanja našeg tela, i sa fizičkog i sa psihičkog aspekta-kaže Marinkovićeva.

To su jednostavne ali ne I tako lake tehnike. Teškoća je u tome što nam je glavni “neprijatelj” navika. Ali uz stručnu podršku, sigurna sam da svako može  da poboljša svoj odnos prema zdravlju i hrani. To je, uostalom, proces koji traje i koji možemo da usavršavamo-navodi Natalija.

Živi život na prikladan i zdrav način

Reč dijeta nas automatski podseća na ograničenja, uzdržavanja, glad, muku, a njeno prvo značenje, koje potiče iz starogrčkog, jeste: živeti na način koji je prikladan i zdrav za ljudski organizam i mentalno zdravlje.

Holistički pristup i smeh

Sve usluge i aktivnosti koje Marinkovićeva pruža baziraju se na holističkom  pristupu, bilo da su to privatne seanse, grupni programi ili korporativne radionice.

-I kad na sve to dodate kreativne igre, smeh, zabavu, promene se dešavaju spontano i prirodno. Svi smo obdareni prirodnim isceliteljskim  mehanizmom od samog rođenja . A taj mehanizam najbolje funkcioniše kada smo opušteni, dok se igramo ili smejemo, kada uživamo! E, to je moj cilj!  Uživanje! Cilj mi je da kroz zabavu i buđenje, inspirišem, motivišem, ohrabrim i podržim klijente u pristupu što kvalitetnijem i autentičnijem načinu života, kaže sa osmehom Natalija i poziva nas da joj se pridružimo na nekim od njenih narednih Mee me camp-ova, bilo na planini ili na jedrilici koja istražuje morska prostranstva.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker