IntervjuKultura

Piroćanka Marijeta Antić – od ženske rok atrakcije Bliss do niškog Big benda

Piroćanka Marijeta Antić, već dvadesetak godina veoma uspešno se bavi muzikom. Svoju karijeru je počela u Muzičkoj sekciji Doma vojske u Pirotu, gde je pevala u tadašnjoj ženskoj rok atrakciji – BLISS. Kasnije je u Nišu nastavila da se usavršava, već nekoliko godina radi na kruzerima gde je biti izabran za člana brodskog benda ogroman uspeh, a od prošle godine je postala i vokal fenomenalnog niškog Big benda, gde peva uglavnom džez klasike. 

Marijeta Antić u Pirotu/foto Aleksandar Ćirić

Kako kaže u razgovoru za Pirotske vesti, u svom rodnom gradu ne boravi baš često zbog brojnih obaveza i putovanja, a preksinoć je imala prilike da nastupi na centralnom gradskom trgu, gde je oduševila brojnu pirotsku publiku svojim vokalnim sposobnostima zajedno za neverovatnim niškim Big bendom, koga čine samo najbolji muzičari.

Na kruzeru – photo credit Joseph Ian

Marijeta se za Pirotske vesti seća svojih početaka, sa tada veoma popularnom ženskom rok grupom BLISS.

-To je bilo bezbrižno vreme, sve smo bile tinejdžerke, radile smo ono što volimo, bilo je fenomenalno druženje, tu je bilo okupljeno mnogo mladih ljudi koje je okupljala ljubav prema muzici. Kasnije je nekako sve išlo svojim tokom. Muzika je postala nerazdvojni deo mene. Kasnije sam uplovila i u džez vode mada sam oduvek bila oduševljena džez muzičarima i posebno pevačima. Sećam se kultnog albuma “Ella and Louise”,  od Ele Ficdžerald i Luis Armstronga. Tada sam “odlepila” za tom vrstom muzike, počela da istražujem i da se usavršavam u tom pravcu-kaže Marijeta.

photo credit Joseph Ian

Marijeta je u Nišu imala svoj fank sastav, koji je u repertoaru imao i esid-džez i soul.

-Sa svojim sastavima sam nastupala i na Nišvil džez festivalu. U međuvremenu, ljubav prema muzici spojila sam sa ljubavlju prema putovanjima i istraživanju drugih zemalja i kultura. To sam spojila u poslu na kruzerima, u svojstvu pevačice. To iskustvo mi je mnogo značilo. Za pevače su na kruzerima izuzetno rigorozni, potrebno je zaista da pevate izuzetno da bi uopšte ušli u opticaj. Taj posao mi je mnogo značio jer ti svakog dana pevaš po četiri-pet sati. To je fenomenalan trening. Takođe, upoznaš mnogo muzičara odasvud, sa egzotičnih destinacija, upoznala sam Kubance, Brazilce iz celog sveta. To su zaista fenomenalni muzičari a kad upoznaš njih upoznaš i njihovu muziku i to je zaista izuzetno dragoceno iskustvo do koga je neuporedivo teže doći drukčije-kaže Antićeva.

jazz marijeta antic
Marijeta Antić nastupila u rodnom gradu/foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Marijeta kaže da je od pre godinu dana postala članica niškog Big benda, što je posebna čast i san svakog muzičara. Sa pomenutim Bendom Marijeta je nastupala i u Pirotu, pre nekoliko dana u okviru Pirotskog kulturnog leta. 

-Niški Big bend koji radi pod rukovodstvom maestra Dragoslava Petrovića okupio je zaista najbolje niške muzičare, koji su po kvalitetu stvarno vanserijski. To je zaista velika čast i veliko zadovoljstvo za svakog muzičara-kaže Antićeva.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker