Lokalna samouprava

Piroćanka Biljana Marinkov prenosi svoje iskustvo i znanja učesnicima Laboratorije kreativnog preduzetništva u Paraćinu

Piroćanka Biljana Marinkovi vlasnica DekuPI radionice učestvovala je na Laboratoriji krativnog preduzetnistva u Paracinu kako bi polaznicama odrzala trening i radionicu o dekupažu inspirisanom motivima kulturnog nasledja u Pomoravlju. 

Kada se udruže Zavičajni muzej i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije i povežu svoja znanja o kulturnom nasleđu i kreativnoj ekonomiji, oni postanu rasadnik za kreativno preduzetništvo. Cilj im je kažu da ovaj eksperimentalni projekat postane praksa, i da zavičajni muzej postane art & craft hub za razvoj kreativih sadržaja. Privilegiju da imaju pristup ovim inovativnim znanjima imaju preduzetnici, hobisti i mladi iz Pomoravlja. Uz podršku Američke Ambasade u Beogradu, ove godine laboratoriju kreativnog preduzetništva pohađa 40 učesnika. 

Oni su zajedno sa iskusnim predavačima i uspešnim predzetnicima iz Srbije sticali nova znanja o kreativnom preduzetništvu, razvoju inovativnih kreativnih proizvoda i usluga, inovacijama koje potiču iz kulturnog nasleđa, ali su bili u prilici i da razmene iskustva sa uspešnim kreativnim preduzetnicima, a potom pohadjali radionice za dizajn cveća, redizajn predmeta od vune i tekstila, redizajn stakla i dekupaž. Piroćanka Biljana Marinkov sada uspešna vlasnica DekuPI radionice svoje prve preduzetničke korake načinila je zahvaljujući Laboratoriji kreativnog preduzetništva koja je održana 2015 i 2016. godine u Pirotu i Nišu. Ona joj je pomogla da razvije svoj proizvodni plasman, osnaži je za kreativno preduzetništvo i stekne nephodne kreativne i poslovne veštine. Svoj preduzetnički put Biljana je ovog puta podelila sa 25 učesnica u Paraćinu. Ove godine Laboratorija se odvija pod sloganom „Kreativnost inspirisana tradicijom“ a nju organizuju Zavičajni muzej Paraćin i Institut za kretivno preduzetništvo i inovacije. Biljana je dobila poziv da održi radionicu dekupaža i bilo joj je veliko zadovoljstvo da sa drugim učesnicima podeli svoje pozitivno preduzetničko iskustvo. Za tu priliku, učesnice su radile sa personalizovanim motivima sa kulturnog nasleđa Pomoravlja i iskazale u različitim vidovima svoju kreativnost.

Laboratorija kreativnog preduzetništva traje od 31. maja do 7. juna 2021. i predstavlja jedinstveni program za razvoj preduzetičkih veština i zananja u kreativnim industrijama, a njen osnivač je Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije.

tekst i foto – Saopštenje Grupe za kreativnu ekonomiju

video Kanal M RTV

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker