Sport

Piroćanci se popeli na mitsku planinu Ararat – na 5.136 metara nadmorske visine

U početnoj fazi uspona veliki izazov za planinare bio je vulkanski pesak nalik pustinjskoj oluji, dok je finalni uspon izveden u gotovo polarnim uslovima

Grupa planinara iz Pirota uspešno je realizoval zahtevan planinarski poduhvat popevši se na mitsku planinu Ararat u Turskoj, na 5.136 metara nadmorske visine.

Kako je za Pirotske vesti kazao iskusni planinar i vodič Ivan Mladenović, koji je bio i vođa ekspedicije, ova avantura je trajala četiri dana, računajući i aklimatizaciju.

-Najpre smo se popeli do prvog baznog kampa na 3.150 metara nadmorske visine, drugi bazni kamp je na 4.100 metara dok je finalni uspon na vrh počeo u subotu u 2 ujutru i trajao je do 6:30-kaže Mladenović i dodaje da je finalni uspon izvedem u gotovo polarnim uslovima, uz korišćenje kompletne alpinističke opreme, dok je u početnim fazama uspona velike probleme planinarima zadavala vulkanska prašina.

U sastavu ekspedicije Planinarskog kluba Vidlič iz Pirota, osim Mladenovića, bio je Slobodan Mladenović, Bojan Stojanović, ali i jedna mlada dama – Jelena Živanović, takođe dugogodišnja planinarka.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker