Gradska hronikaOstale vesti

Piroćanci predali preko 670 komada oružja i više od 400 minsko-eksplozivnih sredstava

Na teritoriji PU Pirot do sada je predato više od 670 komada oružja, preko 400 minsko-eksplozivnih sredstava i gotovo 36.000 komada municije. MUP poziva građane koji do sada nisu predali oružje da iskoriste mogućnost  koju imaju i predaju oružje Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj stanici do 30. juna.  Građani mogu da predaju sve vrste oružja, minsko – eksplozivna sredstva, deloveza oružje i municiju, bez dokazivanja porekla, legitimisanja i bez krivično pravne i prekršajne odgovornosti, poručuju iz Policijske uprave Pirot.

Načelnik PU Pirot, pukovnik policije Dejan Tošić, kaže da građani koji donesu i predaju oružje u predviđenom roku neće imati apsolutnoo nikakve posledice. Oružje se može predati lično a može se kontaktirati i najbliža policijska stanica i pozvati policijske službenike da dođu na adresu građana  i preuzmu oružje i eksplozivne naprave.

“Pozivamo i one građane koji nakon smrti vlasnika nisu policiji predali oružje da to urade u ovom period kao i igrađane koji u legalnom posedu imaju lovačko oružje ili oružje za ličnu bezbednost  a smatraju da im više nije potrebno ili imaju problema oko čuvanja na bezbedan način, da ga predaju i tako ibegnu bilo kakve neželjene posledice”- poručio je načelnik PU Pirot.

Za one koji žele da prodaju ili kupe oružje načelnik policije objasnio je da svako ko poseduje oružje ima pravo da ga  proda  ali lice koje kupi neće moći da registruje takvo oružje jer je  uslov da pre  toga ima odobrenje za nabavku oružja. Pošto je donet moratorijum za naredne dve godine ni jedno oružje u tom periodu neće moći da se registruje. Oružje će biti oduzeto čak i licima koja imaju odobrenje za nabavku oružja ukoliko ga kupe  i pokušaju da izvade oružani list u periodu dok je na snazi moratorijum.

Građani koji predaju oružje  nemaju obavezu da prijavljuju njegovo poreklo ali se  pretpostavlja da uglavnom potiče sa ratišta. “Oružje koje inače nije dozvoljeno da se drži i koje poseduje samo vojska i policija  doneto je verovatno sa ratišta i ljudi ga čuvaju iz tog perioda. Bombe koje su predate  su takvo oružje jer građani ne mogu u legalnom posedu da imaju bombe, automatske puške, zolje i slično oružje” – objašnjava načelnik, Dejan Tošić.

Po broju predatog oružja Pirot je u okviru proseka kao i ostatak Srbije s obzirom na broj stanovnika. “To je  tamna brojka, niko nema informaciju o tačnom broju koliko oružja ima, verovatno neće svi ni predate oružje koje imaju u nelegalnom posedu i zato apleujemo na građane da to učine. Svedoci smo posledica takvog nelegalnog oružja kada se nađe u ruke nekoga ko može da izvrši krivično delo” – rekao je Tošić.

Iz policije apleuju i  na sve građane koji imaju oružje u legalnom posedu a nije im potrebno, nisu lovci, nasledili su takvo oružje ili su prestali da se bave lovom i nema potrebe da ga drže i vode računa o tome  da li je bezbedno smešteno i da li će neko od ukućana imati pristup tom oružju, da ga predaju i tako spreče  eventualnu tragediju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker