Kultura

Piroćanci pomažu Somborcima da zaštite staparski ćilim

Sinoć je u Somboru, uz veliki broj prisutnih posetilaca otvorena izložba pirotskog i staparskog ćilima. Reč je o projektu koji za cilj ima da Piroćanci, koji su još 2002. godine uspeli da zaštite svoj brend pirotski ćilim, svoja iskustva prenesu gradu Somboru, koji će početi da radi na zaštiti svog budućeg brenda staparskog ćilima. Projekat finansira ambasada Australije, uz pomoć NALEDA, a osim pomoći oko izrade složenih elaborata o zaštiti staparskog ćilima, pirotske ćilimarke su održale i radionice na kojima su prezentovale koleginicama iz Sombora svoje veštine. Takođe, avgusta će u Staparima kod Sombora biti održana tkačka kolonija, a na proleće tkačka kolonija će verovatno biti održana i u Pirotu, i to na Staroj planini.

detalj sa izlozbe

Delegaciju Pirota predvodili su pomoćnica predsednika opštine za vanprivredu Milica Golubović, pomoćnik predsednika opštine Pirot za poljoprivredu Goran Popović, kustos Muzeja Ponišavlja Saška Velkova, kao i Slavica Ćirić, iz Udruženja za negovanje starih i umetničkih zanata “Grlica“, koja je i vodila radionice tkanja pirotskog ćilima u Somboru i godinama radi na promociji pirotskog ćilima. Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici ambasade Australije, kao i NALEDA.

detalj sa izlozbe

U organizaciji Gradskog muzeja i Gradske uprave grada Sombora, u utorak, 14.07.2015. god. otvorena je izložba staparskih i pirotskih ćilima pod nazivom „Ćilimom s juga na sever“ koja će svim zainteresovanim posetiocima do subote 18. jula pružiti uvid u skoro zaboravljene motive staparskog ćilima i omogućiti upoznavanje šire javnosti sa njegovim karakteristikama.
Govoreći na početku svečanog programa otvaranja izložbe, Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a navela je da „sve što se danas vidi u prostorijama Gradskog muzeja jeste plod saradnje grada Sombora, opštine Pirot, ambasade Australije, NALED-a i Etno-mreže.“
– Izložba koju ćemo otvoriti obuhvata najlepše antikvarne primerke pirotskog i staparskog ćilima kao i komade koji su savremeno izrađeni i predstavljaju rezultat prve faze projekta kojim nastojimo da očuvamo staparsko ćilimarstvo. Izložbu bi bilo nemoguće realizovati bez vrednih žena iz pirotske zadruge „Damsko srce“, udruženja „Staparke“ iz Stapara, „Zlatne ruke Somborske“ iz Sombora i „Lenke“ iz Odžaka.

Otvaranje izložbe

Velikom broju zainteresovanih Somboraca na otvaranju izložbe, obratila se Milica Golubović, pomoćnik predsednika opštine Pirot.

– Opštini Pirot je ukazana velika čast kada je uključena u ovaj projekat i time što smo kroz saradnju sa Somborom omogućili ćilimarstvu da živi. Posle izložbe koja je održana u martu u Pirotu nastavljamo sa predstavljanjem rada svih ovih vrednih žena koje su danas sa nama i koje su uložile svoje vreme i trud kako bi napravile zaista predivne rikotvorine. Tako popularišemo brendove opštine Pirot, ali i grada Sombora kroz staparski ćilim. – kazala je Golubović.

Milica Golubović, pomoćnica predsednika opštine Pirot
Milica Golubović, pomoćnica predsednika opštine Pirot

Melinda Rio, prvi sekretar ambasade Australije je podsetila da je pre tačno godinu dana ambasadorka Australije u Srbiji, njena ekselencija Džulija Fini ideju o revitalizaciji staparskog i pirotskog ćilima pretvorila u stvarnost.

– Zadovoljni smo saradnjom i partnersvom sa NALED-om u okviru koje je pokrenut program oživljavanja ćilimarstva. Smatramo da je ovaj program od izuzetnog značaja za očuvanje kulturnog nasleđa i rodne ravnopravnosti. Takođe, zalažemo se za veće učešće žena u javnom životu jer verujemo da na taj način možemo doprineti miru i stabilnosti na globalnom nivou. Osnaživanje žena nije važno samo sa aspekta osnovnih ljudskih prava već i zato što omogućava ženama i njihovim porodicama ekonomsku slobodu i tako im obezbedi zaposlenje. – rekla je Rio i posebno se zahvalila gradu Somboru i opštini Pirot na uloženom trudu oko realizaciji dosadašnjih aktivnosti.

Konačno, prisutnima se obratio Saša Todorović, gradonačelnik grada Sombora.

– Velika mi je čast i lično zadovoljstvo što sam danas ovde i što predstavljam grad Sombor i sve svoje sugrađane na ovako značajnom događaju. Sombor je pronašao svoje mesto u ovom projektu, jer je bilo sasvim logično da jedan grad koji se ponosi svojim kulturnim nasleđem zaista i radi na očuvanju te tradicije. Zajedno sa opštinom Pirot i ambasadom Australije uložili smo veliki trud i napore da omogućimo staparskom ćilimu novi život. – kazao je Todorović. – Naravno, nećemo se zaustaviti na do sada postignutom. I dalje ćemo pomagati našim damama da se ekonomski osnaže, da uživaju u plodovima svog rada, da svoje rukotvorine prodaju i tako zarade novac i pomognu svojim porodicama. Veliku zahvalnost dugujemo ambasadi Australije i njenoj ekselenciji ambasadorki Fini na zalaganju da spoji krajnji sever i jug Srbije, da spoji Sombor i Pirot i da nam omogući da uvidimo sve naše, često skrivene potencijale. – naveo je gradonačelnik Todorović i zvanično proglasio izložbu „Ćilimom s juga na sever“ otvorenom.

Svoj utiske Pirotskim vestima prenela je i Slavica Ćirić, koja se godinama bavi promocijom Pirotskog ćilima.

-Zaista smo oduševljeni posetom a naročito time da smo čuli da su nam čelni ljudi Sombora veoma zahvalni što smo im na neki način pomogli da prepoznaju značaj staparskog ćilima, koji još uvek nije zaštićen, za razliku od pirotskog ćilima, ali ćemo im mi pomoći u tome da svoj brend zaštite. Već smo dogovorili između ostalog i da održimo dve tkačke kolonije, avgusta u Somboru, gde će naše tkalje boraviti u Somboru i predstaviti načine tkanja somborskim tkaljama staparskog ćilima, a narednog proleća tkačka kolonija će biti organizovana i u Pirotu, tačnije na Staroj planini-kazala je Ćirićeva Pirotskim vestima.

Ona je posebno istakla gostoprimljivost Somborana, jer je gradonačelnik Sombora lično više od sat vremena bio vodič delegaciji iz Pirota predstavivši im velelepno zdanje zgrade Skupštine grada Sombora, koje je staro više od 120 godina, kaže Ćirićeva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker