Sport

Piroćanci osvojili Planinu bogova

Planinari Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota osvojili su ovog vikenda najviši vrh Olimpa-Planine bogova Mitikas, koji se nalazi na 2918 metara nadmorske visine i predstavlja jedan od najzahtevnijih vrhova u ovom delu Evrope.

olimp (6)

Kako je Pirotskim vestima kazao član ekspedicije Ivan Mladenović, koji jenedavno osvojio i Mon Blan, grupa planinara iz Pirota, zajedno sa planinarima iz nekoliko gradova iz ovog dela Srbije na ekspediciju se uputila u petak.

olimp (5)

-Najpre smo morali da se popnemo do planinarskog doma koji se nalazi na 2769 metara nadmorske visine, gde smo prespavali pa smo u subotu krenuli u osvajanje Mitikasa. Grupa od pet najspremnijih planinara, uz punu alpinističku opremu izabrala je najteži mogući put pa je pre Mitikasa osvojila i ostala četiri vrha Olimpa – Ilijas (2786 mnv), Stefani (2909 mnv), Skalu (2866 mnv) i Skolio na 2912 metara nadmorske visine. Bilo je izuzetno zahtevno i opasno jer je reč o izuzetno teškom terenu i retko ko stigne da osvoji svih pet vrhova Olimpa u jednom navratu.  Ipak, nas petoro je u tome uspelo, dok se na Mitikas popela celokupna ekspedicija iz Pirota-kaže Mladenović.

olimp (4)

olimp (3)

olimp (2)

Među planinarima je bilo puno i dama koje su takođe uspešno savladale najviši vrh Olimpa.

pirotski planinari na Olimpu

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker