Kultura

Piroćanci nisu škrti kad su knjige u pitanju!

Večeras je u hali “Kej” otvoren jubilarni 15. po redu Sajam knjiga. Sajam je otvorio ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Goran Gocić.

_DSC8037_resize

Ovogodišnji laureat prestižne domaće nagrade za roman “Tai”, u izdanju jedne od najvećih i najznačajnijih domaćih izdavačkih kuća  “Geopoetike”, čestitao je Pirotu i Piroćancima na postojanju ovakve manifestacije i čestitao jubilej.

-Moć, novac, institucije i manifestacije koje se po prirodi stvari koncentrišu u glavnom gradu treba planski slati ka provincijama i periferiji. To je bar moje mišljenje. Izuzetno je važno da regionalni centri imaju ne samo vlastitu administraciju već i vlastitu industriju i kulturu. Drago mi je da svedočim kako je to slučaj sa Pirotom koji po 15. put organizuje važnu manifestaciju. Želim da čestitam veliki jubilej 15. godina postojanja Sajma, a vašem gradonačelniku 10 godina na čelu Pirota-izjavio je Gocić.

_DSC8025_resize

Direktor Doma kulture u Pirotu Miško Ćirić kazao je na otvaranju da organizovanje ovakve jedne manifestacije u vremenu krize i besparice nije nimalo jednostavan poduhvat.

-Bez pomoći opštine Pirot, Narodne biblioteke, Sportskog centra Pirot i drugih institucija mi ne bi mogli sami da organizujemo manifestaciju koja ove godine obeležava mali jubilej- 15. godina postojanja. Sve do 15. februara imaćemo svakodnevne promocije na kojima će čitaoci moći da se druže sa poznatim domaćim piscima- kazao je Ćirić i dodao da će poseban akcenat biti stavljen na animiranje najmlađih čitaoca-prvaka koji će moći besplatno da se učlane u biblioteku, kao i na srednjoškolce za koje će biti organizovano književno veče popularnog Marčela, koji je prošle godine izazvao nezapamćeno interesovanje među ovom populacijom.

_DSC8033_resize

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić istakao je da se po procenama na Sajmu knjiga u Pirotu proda veliki broj knjiga što je dokaz da Piroćanci vole knjige.

-Na prošlom Sajmu je prodato najmanje 10.000 naslova u vrednosti od preko 10 miliona dinara što je dokaz da Piroćanci nisu škrti kad su knjige u pitanju i da kupuju knjige što je dobra vest-kazao je Vasić.

_DSC8023_resize

Cena ulaznica za Sajam, koji će trajati do 15. februara iznose 30 dinara za decu, 50 za odrasle i 100 dinara za takozvanu porodičnu kartu.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker