Kultura

Piroćanaca ima svuda, na svim meridijanima. Knjiga Bobana Mitića “Naši u belom svetu” dobija dopunjeno izdanje

Novo izdanje Narodne biblioteke Pirot o našim uspešnim sugrađanima širom sveta

U izdanju Narodne biblioteke Pirot objavljeno je dopunjeno izdanje knjige “Naši u belom svetu”, autora dugogodišnjeg novinara Bobana Mitića. U razgovoru za Pirotske vesti Mitić otkriva koja je tajna uspeha knjige čije je prvo izdanje, odštampano pre 30 godina, izazvalo, a i danas izaziva ogromno interesovanje među Piroćancima širom sveta. Mitić kaže da dopunjeno izdanje, čija promocija će uskoro biti organizovana u Pirotu, specifično po tome što prati život i uspeh poznatih Piroćanaca, te da se u novoj knjizi mogu pročitati mnoge novine vezane za život i rad poznatih Piroćanaca širom sveta.

naši u belom svetu - dopunjeno izdanje knjige autora bobana mitića

-Knjiga je nastala na osnovu rubrika koje su objavljivanje u Slobodi od 14. februara 1987. godine. Zadnja, 108. rubrika objavljena je 1989. godine. Tačno pre 30 godina objavljena je knjiga “Naši u belom svetu”. U to vreme, mi smo organizovali promociju u sali Doma Vojske Jugoslavije i mogu da kažem da nikada u istoriji Pirota nije bilo promocije knjiga koja je uspela da okupi 700 gledalaca. Ulaz je bio  – knjiga, ili plaćanje ulaznice. Na toj promociji bilo je poznatih ljudi iz svih sfera. Promociju je vodila Suzana Mančić – loto devojka, koja je tada bila veoma popularna, od poznatih glumaca bio je Stole Aranđelović, od estradnih umetnika naš Danilo Živković sa suprugom Verom Ivković, od novinara pokojni Zoran Petrović Piroćanac, Toma Džadžić, Dragan Jovanović, od književnih stvaralaca – stručnjak za Nušića dr Vlatković, Andrija Milenković, čovek koji je dobio svetske nagrade za dizajn marki, a dizajnirao je i naslovnu stranu knjige-kaže Mitić i dodaje da je tada upriličena i izložba potreta junaka ove knjige autora Nikole Nikolića.

Na inicijativu mnogih poznatih i manje poznatih Piroćanaca iz celog sveta, Mitić je odlučio da objavi dopunjeno izdanje knjige.

-U saradnji sa bibliotekom došao sam na ideju da uradimo dopunjeno izdanje. Opet smo pisali o istim ljudima, ali smo dopunili informacijama o tome ko je šta od poznatih Piroćanaca postigao u međuvremenu u poslu, životu, nažalost, mnogi nisu više među živima. Upravo zbog te činjenice, da više od 80 posto junaka knjige, nije više među živima, knjiga ima ne samo dokumentaristički značaj, već i istoriografski, knjiga ima i istorijski značaj. Potvrdila je naš zaključak nakon celokupne akcije, da nas ima na svim kontinentima, čak i među eskimima na Severnom polu, da smo u sferi politike najmanje zastupljeni, a najviše u medicini, tehnici, ima nas i u NASA-i, u svim značajnim organizacijama, firmama kod nas i u svetu i da sam znak da si Piroćanac mnogo znači-kaže Mitić.

Recenzenti knjige su Tomislav G. Panajotović i Milomir Marić. Izdavač je Narodna biblioteka Pirot, korice je radio Andrija Milenković, naš zemljak, portrete je radio Nikola Nikolić.

Povezati sve Piroćance, ali modernim kanalima komunikacije

Mitić kaže da je još nakon prvog izdanja knjige ideja bila da se  izvrši svojevrsno povezivanje Piroćanaca širom sveta. Do toga nažalost nije došlo, ali su moderno vreme i moderni kanali komunikacije, oživeli i aktuelizovali tu ideju.

-Ono što planiramo jeste da Piroćance širom sveta povežemo i napravimo svojevrsnu mrežu Piroćanaca iz svih profesija, svih zanimanja, sa svih meridijana. Da li će to biti putem fejsbuka, ili instagrama, manje je bitno-navodi Mitić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker