Kultura

Piroćanac u Parizu – doktor nauka sa Sorbone Momčilo Vučić promovisao knjigu “Ulice mog detinjstva”

Večeras je u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije promovisanja knjiga znamenitog Piroćanca – dr Momčila Vučića, koji je već 34 godine u obrazovnoj misiji u Parizu, ali je, kako kaže,  i duhom i telom u svom rodnom Pirotu, gradu ćilimova, okupanom opojnim mirisom 532 lipe na prelepom Keju pored Nišave. Promocija je jedinstvena po tome da je održana dvojezično – na srpskom i francuskom jeziku, što je posebno bilo korisno učenicima bilingvalnog odeljenja pirotske Gimnazije, gde se obrazovao i autor knjige “Ulica mog detinjstva” dr Momčilo Vučić. Izdavač knjige je Muzej Ponišavlja.

Dr Momčilo Vučić, autor knjige

Dr Vučić je u izjavi Pirotskim vestima, praveći paralelu između vremena kada je on odrastao i modernog doba, kazao da su pripadnici njegove generacije bili veoma siromašni, ali ujedno i veoma srećni. Za razliku od današnjeg vremena za koje je karakteristična sumanuta težnja za materijalnim bogatstvom, dok je duhovno bogatstvo ostavljeno po strani.

-U ono vreme mi smo bili bogati u siromaštvu, a danas je siromaštvo u bogatstvu. U ono vreme kocka šećera  za nas je bila velika poslastica. Danas, torta je za našu decu kolateralni višak, pojede se malo ostalo se baci. Treba da se više vrednuje ono što se stvara, da se više poštuju ljudi, da budemo ljudi i ostanemo ljudi-poručio je kroz svoju knjigu mladim naraštajima dr Vučić. 

 

Dr Vučić verovatno je jedinstven po tome što na svetu nema primera da jedan nastavnik, koji je iz jedne zemlje poslat u drugu, završi najviše škole u toj zemlji, konkretno Francuskoj, doktorat na Sorboni. Dr Vučić i danas radi i stvara, iako je je u poznim godinama, a nedavno je postao i pradeda.

-Za mene je bitno da se poštuju drugi i da se daje drugima jer ko daje drugima i on dobija. Nažalost, danas nije takvo vreme već se daje a ne dobija se mnogo. Kada bi svi davali i svi primali, svi bi bili srećni-poručio je dr Vučić.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker