Reportaža

Piroćanac razvio aplikacije za otkrivanje falsifikata, obračun zateznih kamata…

Piroćanac Miodrag Penčić, diplomirani inženjer elektronike i programer razvio je aplikacije za pametne android telefone uz pomoć koje svaki vlasnik telefona sa android operativnim sistemom može da izračuna plaćanje zateznih kamata, ali i da otkrije falsifikovane novčanice dolara i evra. Aplikacije se mogu besplatno preuzeti sa Android marketa. Penčićeve aplikacije koriste se trenutno u 120 zemalja sveta.

screenshot_2016-10-06-21-47-40_resize

Kako je Pirotskim vestima kazao Penčić, zakasnela naplata duga nije retka pojava, što za sobom često povlaći obračun zatezne kamate, koja se obično računa preko namenske PC aplikacije ili onlajn sa specijalizovane internet strane.

-Kako pametni telefoni postaju sve popularniji i rašireniji, ideja je bila napraviti obračun zatezne kamate iz smartfon aplikacije, koji je uvek pri ruci, i to za android, koji je najraširenija smartfon platforma. Aplikaciju je moguće besplatno preuzeti iz Google Play prodavnice, (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mikicap.zatkam) i već sadrži unete stope zatezne kamate koje važe u Srbiji za valute dinar, euro, dolar i franak, za nešto više od 20 godina unazad, što je sasvim dovoljno za najveći broj slučajeva u praksi. Takođe ugrađene su i stope koje važe za nacionalne valute u zemljama iz okruženja: Crna Gora, Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine, Hrvacka, Slovenija i Makedonija. Osim toga, moguće je obračunati kamatu i po fixnoj kamatnoj stopi, ukoliko se ova opcija odabere pre obračuna. Osim po prostoj metodi, moguće je obračunati kamatu i po konformnoj metodi (kamata na kamatu), može se dobiti i detaljan obračun u word dokumentu. Rezultat obračuna je iz same aplikacije lako podeliti preko SMS-a, Email-a i ostalih popularnih komunikacionih servisa poput Vibera, Skajpa i sl… Da bi se dobio naj precizniji obračun potrebno je redovno ažurirati aplikaciju, jer se na taj način u aplikaciju uvoze najnovije objavljene kamatne stope, kao i nove opcije u budućim verzijama aplikacije-kazao je Penčić Pirotskim vestima.

screenshot_2016-10-06-21-47-20_resize

Po njegovim rečima, osim ove, on je razvio i druge aplikacije iz ove oblasti poput aplikacije za proveru serijskog broja evro novčanica, proveru serijskog broja i zaštitnih elemenata za novčanice dolara, zatim kreditni kalkulator koji računa ratu kredita, rok ili iznos, a i efektivnu kamatnu stopu (EKS) i to prema definiciji koju je dala Narodna banka srbije.

-Aplikacija za otkrivanje falsifikata dolara je jedinstvena na Android marketu, što može lako da se proveri. Aplikacije za otkrivanje falsifikata dolara i evra funkcionišu tako što ukucate serijski broj novčanice za koju sumnjate da predstavlja falsifikat. Interesantno je da falsifikatori strašno mnogo pažnje posvećuju kopiranju sofisticiranih sistema zaštite modernih novčanica, dok mnogo manje pažnje posvećuju serijskim brojevima, tako da je to dobar način da se otkrije falsifikat. Nedavno sam na internetu video vest o otkrivanju falsifikovanih evra koji su bili toliko dobro falsifikovani da je gotovo nemoguće razlikovati falsifikovane od originalnih novčanica. Iz radoznalosti, s obzirom da se video serijski broj na slici koja je objavljena uz vest, ukucao sam serijski broj i moja aplikacija je pokazala da je sigurno reč o falsifikatu-kazao je Penčić Pirotskim vestima.

Njegova aplikacija za otkrivanje falsifikata evra i dolara koristi se najviše u Italiji, gde je poznato da ima najviše falsifikovanih novčanica, ali i u drugim zemljama širom sveta.

miodrag-pencic

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker