Ostale vesti

Piroćanac postavio svetski rekord u kriketu na debiju za reprezentaciju Srbije

Piroćanac Adrian Danbar, vlasnik IT firme u Pirotu i pirotski zet, inače poreklom iz Južnoafričke Republike, ali i strastveni igrač kriketa, postavio je svetski rekord u dresu reprezentacije Srbije na međunarodnom turniru u Grčkoj, za najbolji skor na međunarodnom debiju. Danbar je svetski rekord postavio u meču protiv Bugarske koji se igrao u Grčkoj, na ostrvu Krf.

Danbar se ove godine sa suprugom doselio u Pirot, iako je mogao da bira gde će pokrenuti svoj IT biznis, ipak, odlučio se za grad na Nišavi, a od skora je postao i reprezentativac Srbije u kriketu.

Adrian Danbar u dresu Srbije nakon obaranja svetskog rekorda

Danbar u razgovoru za Pirotske vesti kaže da kriket igra dvadesetak godina, s obzirom da je ovaj sport izuzetno popularan u Južnoafričkoj Republici.

-Na utakmici sa Bugarskom, koja se igrala na ostrvu Krf u Grčkoj, postigao sam 104 “ranova”, odnosno trčanja (osnovna jedinica poentiranja u kriketu), što je praktično svetski rekord na debi meču na međunarodnom nivou. Ponosan sam i srećan što sam u dresu reprezentacije Srbije postigao ovaj svetski rekord. Takođe sam veoma ponosan i što sam na neki način deo istorije srpskog sporta jer je sada srpski nacionalni kriket tim prihvaćen od strane Međunarodne kriket federacije, a i rekord koji sam postigao je verifikovan od strane Federacije-kaže Danbar za Pirotske vesti.

Danbar inače u srpskom nacionalnom timu igra poziciju 3 – takozvanog “čuvara” i udarača.

Kriket je izuzetno popularan sport u zemljama Komonvelta, ali i Indiji, Pakistanu, Bangladešu, naravno i u Južnoafričkoj Republici. Sport je nastao u Engleskoj a interesantno je da meč može da traje od pet, šest sati pa i do pet dana!

Danbar kaže da bi voleo i da u Pirotu postoji kriket klub, ali za sada ne postoje uslovi, niti igrači za tako nešto, s obzirom da kriket tim ima 11 igrača.

-Postoje klubovi u Srbiji u Beogradu i Novom Sadu, a interesantno je da je u obližnjoj Sofiji kriket takođe vrlo popularan-kaže Danbar za Pirotske vesti.

fotografije – lična arhiva Adriana Danbara

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker