Intervju

Piroćanac po majci, Saša Albers, jedan je od najboljih mladih šahista u Holandiji

Saša Albers, Piroćanac po majci, jedan je od najboljih mladih šahista Holandije, a pre nekoliko godina, u kategoriji do 18 godina, osvojio je drugo mesto u “zemlji lala”.

Saša je ovih dana boravio u Pirotu, gde je igrao šahovski turnir u organizaciji Šah kluba Čast i slava, ostvarivši zapažene rezultate, a kako je u razgovoru za Pirotske vesti kazao, u Pirot dolazi često i veoma rado.

-Od trinaeste godine igram šah profesionalno, a od desete godine igram manje turnire. Imam familiju u Pirotu, dolazim često, imam i prijatelje ovde, tako da rado dolazim ovde, volim izlaske, hrana je ukusna, jeftino je. Najviše volim pljeskavicu, volim i pite koje moja baka uvek pravi, ali i sve vrste mesa, koje je bolje nego u Holandiji i zato ga najviše i volim-kazao je Albers za PV.

Ambicije su mu da ove godine postane FIDE majstor

Saša ima jasne planove kada je o karijeri reč. Plan mu je da ove godine postane FIDE majstor.

-Pre godinu i po bio sam drugi na Šampionatu Holandije za šahiste ispod 18 godina, igram turnire širom Evrope. Takođe igram često na takmičenjima u Holandiji i Nemačkoj. Inače, igram za holandski klub ASV u Arnemu-kaže Saša za Pirotske vesti.

Šah naučio od majke

Saša je šah počeo da uči najpre od majke Jasmine, rođene Piroćanke, a ozbiljnije je počeo da uči u osnovnoj školi kada je njegovu školu posetila Škola šaha. Zavoleo sam šah, priključio se klubu, i već sa 13 godina sam igrao profesionalno-kaže Saša, čija je velika podrška, osim majke Jasmine,  i otac, Holanđanin, Nils, koji takođe često i vrlo rado dolazi u Pirot i uživa u čarima pirotskog kraja i neverovatne prirode ovog dela Srbije, ali i u specijalitetima.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de