Ljudi velikog srca

Piroćanac Novica Lj. Antić – čovek velikog srca, darivao svoju školu, crkvu, bolnicu

Piroćanac Novica Lj. Antić koji se bavi pisanjem poezije i aforizama, kojih je napisao preko 2.000, a u mlađim danima pravio skulpture u drvetu, celoga života velikodušno je darivao brojne ustanove, crkve, škole, shodno svojim mogućnostima. On to čini i danas iako živimo u vremenu kada je ovo veoma retka pojava. Čika Novica je tako darivao zemljište crkvi, školi knjige, a bolnici svoje skulpture u drvetu. Za sebe kaže da je Ršum iz Tigrovog naselja, napisao je preko 12.000 aforizama, 643 pesme, izdao šest knjiga…

 

čovek

Kako kaže čika Novica, inače penzioner “Autogume” koji ovih dana puni 80 godina, materijalnom bogatstvu nikada nije težio a u nekadašnjoj Tigar-autogumi među prvima je bio da se uvede samodoprinos za izgradnju bolnice koju grad tada nije imao. Njegov “lek za dušu” je pisanje poezije i aforizama, a sreću nalazi upravo u darivanju.

-Manastiru Presvete Bogorodice u Sukovu poklonio sam svoj posed, zemljište i šumu na 2.600 metara kvadratna, kada sam čuo da im treba zemljište za podizanje velikog krsta, a baš moja parcela je idealna za postavljanje krsta zbog pozicije.  Svojoj školi “8. septembar” poklonio sam 210 knjiga, Opštoj bolnici to dva svoja umetnička rada, skulpture u drvetu od kojih se jedna nalazi na Odeljenju hirurgije, a druga na Urologiji, mašinu za peglanje čaršava i jastučnica a krv je dobrovoljno dao 26 puta-priča čika Novica za Pirotske vesti.

Svoje slobodno vreme i penzionerske dane čika Novica prekraćuje prodavajući svoje knjige, po ceni, kako kaže, pakle cigareta,  a svi zainteresovani za njegove knjige mogu se obratiti na telefon 010/324-169.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker