IntervjuKultura

Piroćanac Nemanja Lilić spojio tradicionalnu muziku Balkana sa irskom tradicionalnom muzikom i plesom

Piroćanac Nemanja Lilić, muzičar uspeo je da spoji tradicionalnu muziku Balkana i tradicionalnu irsku muziku i ples. Lilić iza sebe ima bogato iskustvu u muzičkim vodama a ovaj novi projekat realizovaće sa eminentnim muzičarima iz ove oblasti.

Lilić je inače rođen u Pirotu, gde je završio Gimnaziju, školovanje nastavio na beogradskom FON-u, gde je diplomirao i trenutno se u Beogradu, gde živi i radi, bavi naučnim radom. Nemanja je sin vrlo poznate i cenjene univerzitetske profesorke Borke Lilić, poznate srpske istoričarke.

-Irsku muziku sam izvodio sa plesnom trupom Celtic Rhytm, izvodio sam i tradicionalnu muziku Balkana, sa nama će nastupati i Marko Mićić koji je bio član Narodnog ansambla KOLO, a bio je i umetnički direktor trupe Celtic Rhytm-kaže Lilić.

Na pitanje odakle interesovanje za tradicionalne muzičke pravce, Lilić kaže da je pre svega bio zainteresovan za savremenu umetničku muziku.

-Na tim festivalima savremene umetničke muzike bilo je jako puno nastupa bendova koji su bili inspirisani tradicionalnom muzikom. Tako sam i ja stekao taj afinitet. Inače ovakvi spojevi nisu novitet na globalnom nivou. Svetski poznati violinista Najdžel Kenedi je sa poljskim klajzmer sastavom Kroki uradio sjajan album na kome izvode neke balkanske melodije, zatim “Erdelezi” koji je deo romskog kulturnog nasleđa, izvode klezmer – muziku Aškenaza-kaže Lilić.

Po njegovim rečima, ambicije muzičara koji će biti deo njegovog novog projekta najviše se odnose na nastupe.

-Nastupao sam u mnogo domova kulture, bilo bi zanimljivo ovu priču prezentovati i pirotskoj publici jer pretpostavljam da nisu imali prilike da se susretnu sa ovakvom vrstom kombinacije tradicionalnog irskog plesa i muzike i muzike Balkana-kaže Lilić za PV.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker