Gradska hronika

Piroćanac Miljan Stevanović ima neobičan hobi – proizvodnju zanatskog piva. Ima i svoj prvi brend “Kanzr”

Naš sugrađanin Miljan Stevanović, ekonomista po obrazovanju, od prošle godine počeo je da se bavi proizvodnjom zanatskog piva. Decenijsku porodičnu tradiciju proizvodnje vina i rakije, koju je nasledio od oca, odlučio je da nastavi i proizvodnjom zanatskog piva vrhunskog kvaliteta, a ima i svoj prvi brend – pivo pod nazivom “Kanzr”.

Kako za Pirotske vesti kaže Stevanović, na ideju da počne da se bavi proizvodnjom zanatskog – kraft piva, došao je slučajno, iz znatiželje, a nakon prve ture piva i izuzetno pozitivnih kritika prijatelja i svih koji su probali njegova piva, odlučio je da nastavi da se, za sada samo iz hobija, bavi proizvodnjom zanatskog piva.

-Najpre sam želeo da u Pirotu otvorim jedinstven bir-šop, u kome bi naši sugrađani mogli da probaju vrhunska svetska zanatska piva. Međutim, zbog visoke nabavne cene iz uvoza, ali i visoke cene zanatskih piva, odlučio sam da sam počnem da proizvodim zanatsko pivo od vrhunskih komponenti. Otvaranje bir-šopa je i dalje moja želja koju ću nastojati i da realizujem u narednom periodu, kada dovoljno unapredim proizvodnju, pre svega kada je o količini reč, dok sam kvalitetom već sada veoma zadovoljan.  Trenutno proizvodim oko 25 litara piva po turi uglavnom za ličnu upotrebu i degustaciju sa prijateljima. Kvalitet piva je, bar tako kažu svi koji su ga probali, izuzetan jer u proizvodnji koristim vrhunske komponente-kaže Stevanović i dodaje da su u proizvodnji piva najvažnije četiri komponente – kvalitet vode, slada, hmelja i kvasca.

Zanatsko pivo od vrhunskih komponenti

-Vodu za potrebe proizvodnje piva uzimam sa izvorišta u okolini Pirota gde je dokazano odličnog kvaliteta i “meka”, što je posebno važno za proizvodnju odličnog zanatskog piva. Koristim slad od ječma, dok se industrijska piva prave sa veoma malim procentom ječma u sladu, moje pivo se pravi od slada u kome je 100 posto ječma, što je još jedan važan faktor. Sam proces proizvodnje traje od šest do sedam sati, nakon čega sledi odležavanje u burićima – 15 do 20 dana, a nakon čega sledi flaširanje, gde pivo treba da odstoji još toliko vremena. Što duže pivo odstoji, to je kvalitet bolji, a pivo koje pravim je prirodno pasterizovano, bez bilo kakvih hemikalija-navodi Stevanović.

Vino je veliki gospodin, pivo još veći

Po Stevanovićevim rečima, decenijsko iskustvo u proizvodnji kvalitetnog vina i rakije mnogo mu je značilo i u proizvodnji piva.

-Za vino se često kaže da je veliki gospodin, pri čemu se misli da je neophodno preduzeti brojne mere kada je reč o higijeni i čistoći sudova, posuda, burića. Za pivo mogu da kažem da je još veći gospodin od vina i tu je zaista neophodno uložiti ogroman trud, posebno prilikom procesa flaširanja, ali i pre toga, prilikom pravljenja, neophodno je pridržavati se strogih pravila u proizvodnji kako ne bi došlo do kvarenja piva, što veoma lako može da se desi-kaže Stevanović.

“Kanzr” – pivo namenjeno muškarcima, u planu i proizvodnja piva za lepši pol

Miljan je svom prvom brendu piva dao nazim “Kanzr”. Reč kanzr potiče iz pirotskog dijalekta i uglavnom se, kako kaže Stevanović  koristi prilikom opisivanja karakternih osobina žena, dok će u narednom periodu napraviti još jednu vrstu piva namenjenu lepšem polu, koja će biti po svojim karakteristikama prilagođena pripadnicama lepšeg pola.

Slične vesti

Back to top button