Gradska hronika

Piroćanac Miljan Stevanović ima neobičan hobi – proizvodnju zanatskog piva. Ima i svoj prvi brend “Kanzr”

Naš sugrađanin Miljan Stevanović, ekonomista po obrazovanju, od prošle godine počeo je da se bavi proizvodnjom zanatskog piva. Decenijsku porodičnu tradiciju proizvodnje vina i rakije, koju je nasledio od oca, odlučio je da nastavi i proizvodnjom zanatskog piva vrhunskog kvaliteta, a ima i svoj prvi brend – pivo pod nazivom “Kanzr”.

Kako za Pirotske vesti kaže Stevanović, na ideju da počne da se bavi proizvodnjom zanatskog – kraft piva, došao je slučajno, iz znatiželje, a nakon prve ture piva i izuzetno pozitivnih kritika prijatelja i svih koji su probali njegova piva, odlučio je da nastavi da se, za sada samo iz hobija, bavi proizvodnjom zanatskog piva.

-Najpre sam želeo da u Pirotu otvorim jedinstven bir-šop, u kome bi naši sugrađani mogli da probaju vrhunska svetska zanatska piva. Međutim, zbog visoke nabavne cene iz uvoza, ali i visoke cene zanatskih piva, odlučio sam da sam počnem da proizvodim zanatsko pivo od vrhunskih komponenti. Otvaranje bir-šopa je i dalje moja želja koju ću nastojati i da realizujem u narednom periodu, kada dovoljno unapredim proizvodnju, pre svega kada je o količini reč, dok sam kvalitetom već sada veoma zadovoljan.  Trenutno proizvodim oko 25 litara piva po turi uglavnom za ličnu upotrebu i degustaciju sa prijateljima. Kvalitet piva je, bar tako kažu svi koji su ga probali, izuzetan jer u proizvodnji koristim vrhunske komponente-kaže Stevanović i dodaje da su u proizvodnji piva najvažnije četiri komponente – kvalitet vode, slada, hmelja i kvasca.

Zanatsko pivo od vrhunskih komponenti

-Vodu za potrebe proizvodnje piva uzimam sa izvorišta u okolini Pirota gde je dokazano odličnog kvaliteta i “meka”, što je posebno važno za proizvodnju odličnog zanatskog piva. Koristim slad od ječma, dok se industrijska piva prave sa veoma malim procentom ječma u sladu, moje pivo se pravi od slada u kome je 100 posto ječma, što je još jedan važan faktor. Sam proces proizvodnje traje od šest do sedam sati, nakon čega sledi odležavanje u burićima – 15 do 20 dana, a nakon čega sledi flaširanje, gde pivo treba da odstoji još toliko vremena. Što duže pivo odstoji, to je kvalitet bolji, a pivo koje pravim je prirodno pasterizovano, bez bilo kakvih hemikalija-navodi Stevanović.

Vino je veliki gospodin, pivo još veći

Po Stevanovićevim rečima, decenijsko iskustvo u proizvodnji kvalitetnog vina i rakije mnogo mu je značilo i u proizvodnji piva.

-Za vino se često kaže da je veliki gospodin, pri čemu se misli da je neophodno preduzeti brojne mere kada je reč o higijeni i čistoći sudova, posuda, burića. Za pivo mogu da kažem da je još veći gospodin od vina i tu je zaista neophodno uložiti ogroman trud, posebno prilikom procesa flaširanja, ali i pre toga, prilikom pravljenja, neophodno je pridržavati se strogih pravila u proizvodnji kako ne bi došlo do kvarenja piva, što veoma lako može da se desi-kaže Stevanović.

“Kanzr” – pivo namenjeno muškarcima, u planu i proizvodnja piva za lepši pol

Miljan je svom prvom brendu piva dao nazim “Kanzr”. Reč kanzr potiče iz pirotskog dijalekta i uglavnom se, kako kaže Stevanović  koristi prilikom opisivanja karakternih osobina žena, dok će u narednom periodu napraviti još jednu vrstu piva namenjenu lepšem polu, koja će biti po svojim karakteristikama prilagođena pripadnicama lepšeg pola.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker