Reportaža

Piroćanac koji frizira Vikinge – Milan Krstić uspešan u Norveškoj

Poznati pirotski frizer Milan Krstić, nakon dugogodišnje uspešne karijere frizera u Pirotu, već tri godine radi u prestižnom norveškom “barberšopu” “Staut Barberstue” u gradu Tornsbergu. Kako je Krstić kazao Pirotskim vestima, u Norveškoj i muška i ženska populacija izuzetno mnogo računa vodi o frizuri, pa su i frizerski saloni neuporedivo opremljeniji, često predstavljaju prava umetnička dela – umetničke galerije, a sve sa ciljem da privuku, kada je o frizuri reč,  izuzetno probirljive i zahtevne Norvežane. Naravno, i cene usluga su adekvatne, odnosno izuzetno visoke za naše pojmove. Barberšop, u kome radi Krstić ove godine dobio je i nagradu, izabran za “lokal godine”, što je veliko priznanje na koje je Krstić posebno ponosan.

Po Krstićevim rečima, barberšopovi poput onog u kome on radi, u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravi bum, zahvaljujući Schorem Barbershopu iz Roterdama.

-Od sedamdesetih godina prošlog veka na Zapadu su primat držali “unisex” saloni pa je cela branša bila bačena u zapećak. Ipak, zahvaljujući Schorem Barbershopu iz Roterdama, barberšopovi su doživeli pravu renesansu, pa postoji velika potražnja za kvalifikovanim, iskusnim i stručnih radnicima iz ove oblasti-kaže Krstić.

U odnosu na način rada u Srbiji, gde je naučio ovaj zanat, u Norveškoj je ovaj zanat podignut na izuzetno visok nivo.

-Radi se isključivo vrhunskim alatima, vrhunskim preparatima, ne pravi se nikakav kompromis kada je u pitanju kvalitet usluge. Uprkos daleko nižim cenama, i u Srbiji se može pristojno živeti od ovog posla, ali sam ja ipak odlučio, s obzirom na godine i godine usavršavanja, dođem u Norvešku koja je poznata kao zemlja sa najvišim standardom, najboljim uslovima za život i zemlja gde su prava radnika na veoma visokom nivou-kaže Krstić.

Krstić je u ovom poslu od 1990. godine, kada je u Nišu završio frizersku školu. Svojim mlađim kolegama koji tek uče zanat savetuje da što je moguće više ulažu u svoje usavršavanje.

fotografije – lična arhiva Milana Krstića

tekst Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker