Reportaža

Piroćanac Milan Jovanović napravio spisak od stotinu vrhova u pirotskom kraju koje treba obići i na taj način upoznati svoj zavičaj

Piroćanac Milan Jovanović, po struci diplomirani inženjer zaštite od požara, zaposlen u Tigar tajersu kao specijalista za bezbednost i zdravlje na radu, za nepune tri godine obišao je i napravio jedinstvenu listu stotinu vrhova na svim planinama i brdima koja okružuju pirotsku kotlinu. U razgovoru za Pirotske vesti Jovanović kaže da mu je planinarenje bukvalno promenilo život, sada se trudi da ljubav prema planini i prirodu usadi i svojoj deci, ali i velikom broju pratilaca koji njegove avanture redovno prati putem društvenih mreža.

-U priču oko planinarenja sam ušao sasvim slučajno. U proleće 2019-te, kolega iz moje kancelarije me poziva da  se pridružimo  Goranu Mitiću ( jednom od najboljih poznavalaca Pirotskog okruga) u avanturi „Koprenski vodopad“, i odatle sve počinje. Ja sam i do tada oduvek voleo prirodu, jer sam pečurkar preko 2 decenije, ali me je nervirala činjenica da jednostavno nisam dovoljno dobro poznavao geografiju svog kraja.  Kroz pečurkarstvo sam bio u skoro svim šumama pirotskog kraja, ali kad sam upoznao Gorana i nakon prvog našeg razgovora, dobio sam neopisivu želju da posetim i da budem svuda gde je i on bio …. na svakom vrhu, na svakom  vodopadu, u svakom našem selu,  u našem kraju, bukvalno da udjem u taj svet i da to što radim bude na neki način sistematično a ne stihijski, kao do tada. Ujedno, želeo sam da pronadjem način kako da prestanem da pušim i kako da prestanem sa mojim dugogodišjim porokom (kladionica) zbog čega sam počeo da mrzim sebe, jer mi je bukvalno počela da veoma negativno utiče na život i odnose u mojoj porodici. Tako da mi se rodila ideja da počnem sa planinarenjem-kaže Jovanović.

Za nepune tri godine bio na 130 planinarskih tura u Pirotskom okrugu i van zemlje

-Za ove (skoro 3 godine) bio sam na oko 130 planinarskih tura u Pirotskom okrugu, ali i inostranstvu. Osvojio sam skoro sve vrhove u našem kraju i pregazio sve planine:  Stara, Suva, Svrljiška, Stolska, Vidlič, Belava, Stranje, Greben, Vlaška, Ruj, Del, Talambas, iz šireg okruženja i Tupižnicu, Kopaonik, Homoljske planine, a u inostranstrvu: Šar planinu i njen najviši vrh – Titov vrh 2747 mnv, planinu Galičicu – izmedju Makedonije i Albanije, kao Bugarski deo Stare planine u dužini od oko 80km. Bio sam i na svim poznatim vodopadima našeg kraja, ostali su mi da obidjem još par dolova u kojima se nalaze neki manje poznati vodopadi-navodi Jovanović.

 

Po njegovim rečima, sa Goranom Mitićem je bio na više od 30-tak planinarskih tura i upravo od njega je dobio najviše informacija o našem kraju i njegovim lepotama.

-Za njegov rad i zalaganje imam samo reči hvale i divljenje, jer ja takvu nečiju pasioniranost lepotama našeg kraja do tada nisam sreo u svom životu. Osećam da sam sa njime „položio pripravnički“ – što se tiče planinarskog sveta, i da sam „inficiran“ nečim što je počelo da me čini živim. Kasnije sam upoznao Snežanu i Nenada Lazića ( isto jedni od najboljih poznavalaca našeg kraja) sa kojima sam isto bio na mnogim planinarskim akcijama, kao i grupu ljubitelja prirode sa kojima trenutno idem, a koja nije mala, pa ne bih da nabrajam da nekog ne izostavim. Nikad nisam bio član niti jednog planinarskog društva, već sebe i moju ekipu sa kojima idem na planinarenje doživljavam kao grupu ljubitelja prirode. Lepa  mesta koja se mogu videti u našem kraju ima toliko mnogo da je teško izdvojiti neko najlepše. Ja se najbolje osećam na Staroj planini na potezu Vražja glava – Tri čuke – Koprenski plato – Kopren, gde lepota prirode bukvalno ostavlja bez daha-priča Jovanović, koji je inače i pesnik, a neverovatna lepota pirotskog kraja inspirisala ga je i da napiše i posveti pesmu.

Osim poezije, Jovanović se bavi i kolekcionarstvom, poseduje veliku kolekciju sličica sa svetskih prvenstava, a bavi se i stonim tenisom, šahom, plivanjem…

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker