Kultura

Piroćanac – jedan od 30 velikana srpskog zdravstva

Večeras je u Galeriji Čedomir Krstić u Pirotu otvorena značajna izložba o Piroćancu dr Vladimiru Stanojeviću – sanitetskom generalu koji se bavio naučnim radom, istorijom. Zbog neizbrisivog traga koji je iza sebe ostavio, dr Stanojević je izabran među 30 velikana srpskog zdravstva. Izložbu organizuju Muzej nauke i tehnike iz Beograda, Galerija Čedomir Krstić, Udruženje istoričara Pirot uz podršku Galerije Čedomir Krstić i Grada Pirota. Autori izložbe su istoričari Jelena Simić, iz Muzeja nauke i tehnike, i magistar istorije iz Pirota Dejan Ćirić, koji je dugo radio na istraživanju detalja iz života i rada dr Vladimira Stanojevića.

-Veliki je zadovoljstvo što našu izložbu imamo priliku da pokažemo prvo u Pirotu. Kolega Dejan Ćirić i ja kada smo se pre dve godine dogovarali i počeli da pripremamo izložbu, odlučili smo da to bude ove godine na 40 godina od smrti dr Stanojevića, a takođe, pošto je on bio učesnik Prvog svetskog rata, ove godine obeležavamo i stogodišnjicu od završetka Velikog rata pa smo shvatili da je to dobra prilika da se ove godine napravi izložba. Vladimir Stanojević je jako značajan za naš Muzej. Mi smo 2007. godine primili pod svoje staranje Muzej Srpskog lekarskog društva, čiji je osnivač upravo Vladimir Stanojević-kazala je Simićeva i dodala da je dr Stanojević bio i inovator i vlasnik patenta – aparata za zagrevanje vode, koga je konstruisao za potrebe Vojske. Maketa ovog uređaja izložena je u Galeriji Čedomir Krstić.

Koautor mr Dejan Ćirić kazao je da mu je ogromna čast i privilegija zbog prilike da sarađuje sa Muzejom nauke i tehnike.

-Još od 2005. godine sam počeo da istražujem priče o poznatim lekarima – Piroćancima. Ovo što sada ovde vidite je samo jedan mali delić onoga što su Jelena i njeni prethodnici prikupili i par kapljica mojih istraživanja u proteklih nekoliko godina-kazao je Ćirić.

Predsednik pirotske podružnice Srpskog lekarskog društva, primarijus dr Aleksandar Lilić kazao je da je cilj izložbe bio da se javnost upozna sa likom i delom uvaženog dr Stanojevića.

-Na ovaj način želeli smo da ono što je uvažni dr Stanojević uradio otrgnemo od zaborava i da možda podstaknemo mlađe kolege da krenu tim putem. U ime lokalne podružnice SLD, u ime našeg grada i svoje lično ime zahvaljujem priređivačima koji su nam, uloživši veliki trud, omogućili da ovu izložbu vidi naš grad-kazao je dr Lilić.

Istoričar Vladica Tošić, zamenik predsednika Gradske skupštine Pirot kazao je da je Grad Pirot, podrškom ovakvoj izložbi, prepoznao svoju odgovornost prema svome narodu

-Grad Pirot je razumeo velike i značajne jubileje koje ove godine obeležavamo – 140 godina sticanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja srpske državnosti, prisajedinjenja Pirota i Ponišavlja, kao i 100 godina pobede u Velikom ratu. Grad Pirot je formirao organizacioni odbor na čelu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem koji je zaista prepoznao i formirao tim ljudi sačinjen od direktora ustanova kulture, ali i  članova Udruženja istoričara koje je organizovalo značajan istorijski skup u Pirotu-kazao je Tošić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker