Kultura

Pijanista Nikola Pešić izdao svoj prvenac album pod nazivom “East West” (Istok-Zapad)

Poznati mladi i veoma talentovani pijanista, poreklom iz Pirota,  Nikoal Pešić, o kome su Pirotske vesti već pisale u više navrata, izdao je ovih dana svoj prvi album pod nazivom “East West”, odnosno “Istok Zapad” – prevedeno na srpski jezik. CD je snimljen tokom januara meseca ove godine u Acustica Studio – Klangscheune u Lottstetten-Nack, Nemacka, a objavljen je ovih dana. Za vrhunski kvalitet zvuka bio je zadužen inženjer Jan Zacek, a CD je izašao pod “etiketom” Tasti’Era-Projects”.

Nikola Pešić – foto Thomas P. Röthlisberger

Kako je Pešić kazao Pirotskim vestima, CD “East West” predstavlja svojevrsnu ličnu i umetničku metamorfozu njega kao umetnika koji sa istoka odlazi na zapad.

-Okružen novim ličnostima i iskustvima, reflektiram sebe i kroz nesebičnu, jedinstvenu interpretaciju pokušavam da prikažem čitav univerzum tonskog slikarstva. Pored nekoliko Debsijevih prelida na CD-u se nalaze i dela ređe izvođenih kompozitora kao što su Monsalvađe, Šimanovski, Kurtag i Mompou. “Sonatina para Yvette” je jedno od najpoznatijih dela španskog kompozitora Haviera Monsalvađa i posvećeno je njegovoj ćerki Yvette. Obiluje temperamentnim španskim duhom i koloritnom hromatikom. U trećem stavu obrađuje dobro poznatu muzičku temu koja slušaoce vraća u detinjstvo. “Cants Màgics” predstavlja ciklus od 5 komada i prvo objavljeno delo jedinstvenog španskog kompozitora Federica Mompoa. Delo prepuno lične, intimne magije koje kod slušalaca i izvođača provocira fantaziju. Devet preludijuma op.1 su prvo delo tada 17-godišnjeg poljskog kompozitora Karola Šimanovskog. Po uzoru na Šopena ali harmonski puno bliži Skrijabinu, Šimanovski poklanja publici svoju duboku, polifonu ispovest a pred izvođača postavlja ozbiljan muzičko-tehnički izazov-kaže Pešić.

Foto – Thomas P. Röthlisberger

 

Nikola je svoju pedagošku karijeru započeo u Srbiju kao profesor klavira i korepetitor u državnoj muzičkoj školi “Dr. Dragutin Gostuški” u Pirotu i njegovi učenici ostvarili su zapažene nastupe i rezultate na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Veoma intenzivno i uspešno pedagoško delovanje nastavlja i u Švajcarskoj gde je imao prilika da predaje u više muzičkih škola u Kantonu Cirih, Aargau kao i na Konzervatorijumu u  Bernu. Autor je jedinstvenog koncepta “Prva muzička iskustva na klaviru” koji uključuje originalne kompozicije i priručnik za nastavnike klavira. Pozvan je da rad predstavi na godišnjoj konferenciji evropske asocijacije klavirskih pedagoga (EPTA) u Listalu (Švajcarska).

Foto – Thomas P. Röthlisberger

 

 

Biografija

Rođen 1987. godine u Pirotu, Nikola je sa devet godina započeo svoj muzički put u okviru osnovne muzičke škole u klasi profesora Jurija Kirejčuka i Tatijane Slivinskaje (Ukrajina). Nakon završetka srednje Muzičke Škole u Nišu, upisuje Fakultet Umetnosti u Nišu i na odseku za klavir studira najpre kod prof. Aleksandra Serdara a zatim i prof. Zorana Jančića (Bosna i Herzegovina) u čijoj je klasi, sa najvišom ocenom diplomirao. Sticanjem diplome u klasi prof. Zorana Jančića, postaje peta generacija direktne pedagoške i pijanističke loze čuvenog Franca Lista.

 

  1. upisuje postdiplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Bernu – Hochschule der Künste Bern (Švajcarska) gde je najpre stekao Master of Arts in Music Performance – Klavir i kamerna muzika a zatim i diplomu Master of Arts in Music Pedagogy – Klavir u klasi profesorke Patricia Pagny (Francuska). Pored klavira izučavao je fortepiano sa prof. Edoardo Torbianelli (Italija), čembalo sa prof. Takashi Watanabe (Japan) kao i savremenu muziku kod prof. Pierre Sublet (Švajcarska).

Dobitnik je stipendije Fondacija Rita Zimmerman, Dr. Pierre i Marie Spring-Tschanz u Bernu kao i Fondacije Irène Dénéréaz u Lozani.

Aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Švajcarske, Francuske, Austrije, Italije, Srbije itd. Nastupio je i sa orkestrom OperaVox (Rumunija), pod rukovodstvom dirigenta Salvatore Cicera (Švajcarska, Italija), a takođe je bio privilegovan da u sklopu sexteta “Martinu Project”, nastupi na Excellence Kammermusik Koncertu u Bernu. U saradnji sa kolegama iz klase prof. Pagny, Tasti’Era Projects i uz podršku Yamaha Music Europe, snimio je dva CD-a humanitarnog karaktera, “Opus 1” i “Viva Piano-Viva Forte”,  za pomoć ugroženoj deci u Africi i Švajcarskoj. Takođe je za izdavačku kuću Acanthus Music snimio CD i video u sklopu udžbenika za klavir „Flying Fingers“ Daniela Helbaha (CH). Izdvaja se i njegovo učešće u projektu “Integralno izvođenje svih dela za klavir i orkestar L. van Betovena” gde je svirao Betovenov klavirski koncert br.4 u G-duru, u Nišu (Srbija) i Skoplju (Makedonija). Osvajač je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima mladih pijanista. Trenutno promoviše svoj debitantski solo CD “EAST WEST”.

 

Sarađivao je sa mnogim eminentinim profesorima i umetnicima, između ostalih: Aleksandar Serdar, Marija Dinov Vasic, Majkl Lesli (Kraljevska Akademija u Glazgovu), Boris Romanov (Rusija), Tatiana Koruntskaya (Švajcarska), Barbara Doll, Patrik Jüdt (Nemačka), Robert Morawski (Univerzitet Frederik Šopen u Varšavi – Poljska), Mayumi Seiler, Yukiko Sugawara (Japan).

 

 

 

https://www.pirotskevesti.rs/zivot-drustvo/pirotski-pijanista-svira-za-siromasnu-decu-afrike/

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker