Kultura

Peticija protiv zatrpavanja ranohrišćanske bazilike

Nakon odluke Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da zanemari odluku niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koja se odnosi na zaštitu ranohrišćanske bazilike na lokaciji Kladenčište kod Crvene Reke, pokrenuta je peticija sa ciljem da se ovaj objekat od velikog značaja za našu kulturnu baštinu ipak sačuva za buduće generacije, umesto da preko njega pređe autoput, čime će trajno biti uništen.

kladenciste

Peticija je objavljena na internetu, na sajtu www.peticije24.com. Prenosimo vam kompletan tekst peticije.

Republičkom zavodu za zaštitu spomenika i kulture

Ul. Radoslava Grujića br. 11

11000 Beograd, Srbija

 

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, dole potpisani građani zahtevaju stopiranje rešenja o zatrpavanju bazilike na lokalitetu Kladenčište.

Nepostojanje strategija koje bi obuhvatile promociju kulturnog nasleđa, saradnju ustanova kulture međusobno uzima danak. Poboljšanje međuresorne saradnje između kulture i turizma, informisanosti građana i potrebe za edukacijom na temu kulturnog blaga i učešća u njegovom očuvanju je neminovnost i podstrek potpisnika ove peticije.

Na lokalitetu Kladenčište (atar sela Špaj), kod Bele Palanke, na površini od oko 1200m2, Republički zavod za zaštitu spomenika i kulture je 2013. započeo istraživanje jednobrodne građevine sa apsidom na istočnoj strani i prostorijom na severnoj strani koja je imala funkciju krstionice.

Unutar i u okolini objekta, nalazi bronzanog novca ukazuju na postojanje starijeg objekta koji je verovatno podignut u drugoj polovini 4. veka, a dograđen je i obnavljan u 6. veku (vreme Cara Justinijana 527.-565.). Pored nalaza bronzanog novca tokom istraživanja od ostalog pokretnog arheološkog materijala pronađene su bronzane fibule, gvozdeni predmeti – nož, deo brave i jedan predmet nepoznate namene za koji se predpostavlja da može biti deo kožne torbice.

Prilikom iskopa rovova u cilju definisanja temeljne zone zidova crkve, registrovani su sporadični nalazi praistorijske keramike što upućuje na zaključak da se radi o višeslojnom lokalitetu.

Valorizaciju objekta je izvršila komisija koju su činili prof. dr Mihajlo Milinković, prof. dr Čedomir Vasić i mr Aleksandar Aleksić.

foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. IMA LI NEKO NORMALAN DA SPRECI OVU KATASTROFU.. SVI U SVETU SVOJU BASTINU CUVAJU, JEDINO MI SRBI IMAMO I DA UNISTAVAMO… LUDACI, NEMA STA

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker