Lokalna samouprava

Peta međunarodna naučna konferencija “Regionalni razvoj i prekogranična saradnja”

Danas se u prostorijama Ugovorne okružne komore Pirot održava peta po redu Naučna konferencija “Regionalni razvoj i prekogranična saradnja”, na kojoj učestvuju naučni radnici iz sedam zemalja, predstavnici SANU, Grada Pirot, Pirotskog upravnog okruga i mnogi drugi učesnici.

-Sedam država učestvuje, 45 rada će biti predstavljeno, a s obzirom na pandemiju, polovina učesnika učestvuje u radu ovde, a druga polovina se uključuje putem ZOOM aplikacije. Ekonomske teme su uglavnom, ima odličnih tema, a posebno  zanimljiva je tema profesora Sotirisa iz Grčke koji će predstaviti uticaj kovida na globalne lance snabdevanja-kazao je predsednik UOPK Pirot dr Dragan Kostić. Skup je pozdravio i akademik Miroslav Krstić koji živi i radi u San Dijegu, USA.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga istakla je veliki značaj ove Naučne konferencije.

-Bez obzira na prethodnu godinu i aktuelnu pandemiju, ipak će naučni radnici moći da se priključe u međunarodnu konferenciju putem ZOOM aplikacije, koja će doneti benefite za naš kraj i podići privredu na veći nivo, a to ćemo tek  u godinama koje su pred nama videti-kazala je načelnica Tončić.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić kazao je da se nada da će se već sledeće godine konferencija održati u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot, gde se i održavala pre pandemije.

-Ovde se susreću privatni, javni i akademski sektor i jedinstvom svih tih sektora mi možemo doći do dragocenih znanja a ja sam siguran da će mnogi zaključci sa ovih konferencija biti dragoceni za buduće generacije koje će te zaključke sagledavati iz svojih vremenih okvira-kazao je Colić.

Vlada Veljković, dopisni član SANU istakao je da je zahvaljujući ovom naučnom skupu Pirot prisutan i u naučnim krugovima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker