Srbija

Pet miliona dolara za najinovativnija preduzeća u Srbiji

Beograd, 16. decembar 2020. – Početnici u biznisu i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine na raspolaganju će imati novi, jedinstveni program podrške. Svoje perspektivne projekte moći će da finansiraju bespovratnim sredstvima, koje je obezbedila kompanija Philip Morris International donacijom vrednom pet miliona dolara.

Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede –  StarTech, potpisali su danas u Vladi Srbije premijeka Ana Brnabić i generalni direktor kompanije PMI za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević, u prisustvu predstavnika NALED-a, koji će sprovoditi projekat.

– StarTech projekat u potpunosti je u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama obezbedimo snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta. Posebno, moram da izrazim veliku zahvalnost kompaniji PMI što je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za projekat poput ovog i doprinese. Vlada Srbije podršku je pružila usvajanjem niza podsticaja među kojima su, između ostalih, poresko oslobođenje za osnivače firmi u inovacionim delatnostima i poreski kredit za ulaganje u takve biznise, ali i mogućnost nagrađivanja zaposlenih učešćem u kapitalu i podsticaj za zapošljavanje povratnika i stranaca. Kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost Srbija nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama – izjavila je premijerka Brnabić.

– S obzirom na to da smo i sami uz pomoć naučnih istraživanja i dostignuća prošli transformaciju iz tradicionalne u modernu, tehnološku kompaniju dobro poznajemo značaj inovacija i želimo da podržimo kreiranje boljih uslova za život svih građana Srbije. U naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja. Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora – rekao je generalni direktor PMI za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević, dodajući da je kompanija Philip Morris uvek prepoznavala i trudila se da podrži inicijative koje su u fokusu države. „Kada je u fokusu bilo otvaranje novih radnih mesta, imali smo program „Pokreni se za posao“, danas kroz „StarTech“ želimo da podržimo izvozno orijentisanu privredu, zasnovanu na visokim tehnologijama i inovacijama“, zaključio je Jakovljević

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je naša zemlja ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija (GII) za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja. Srbija je 10. među 37 država sa sličnim nivoom BDP-a, ali je tek 34. od 39 zemalja u Evropi i najslabiji rezultat beleži baš u oblasti podrške inovacijama. „Jedan od ciljeva StarTech jeste i formiranje koordinacionog tela koje će identifikovati probleme i predložiti rešenja za unapređenje pozicije na GII listi, što smo pokazali da možemo formiranjem zajedničke grupe koja je doprinela velikom skoku Srbije na Doing business listi“, dodala je Jovanović.

StarTech projekat prvi je program podrške inovativnim privrednicima koji finansira jedna privatna, društveno-odgovorna kompanija, a PMI je baš Srbiju odabrao za njegovu realizaciju. Pored bespovratnih sredstava,  odabranim firmama biće na raspolaganju i vaučeri za ekspertsku podršku razvoju biznisa digitalnu transformaciju.

Program StarTech usmeren je na male biznise jer podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tek 47% malih privrednih društava sprovelo makar jednu inovaciju (naspram 69% velikih). Jedan od ključnih izazova je upravo slaba dostupnost sredstava za finansiranje inovativnih projekata

tekst i foto – Saopštenje NALED-a

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker