Kultura

Pesme Hora Doma kulture Pirot vinuše se u nebo, visoko

U prelepom ambijentu srednjevekovne Tvrđave “Kale” Hor Doma kulture Pirot održao je svoj prvi koncert posle više od godinu dana, zbog poznate situacije izazvane korona virusom, pod nazivom “U nebo, visoko”. Pažljivo biran repertoar, prilagođen prostoru. Sceni koju nije trebalo posebno doterivati publika je svojim prisustvom, na stepeništu i bedemima gornjeg grada Tvrđave, dala posebnu toplinu i prisnost. Interpretacije pesama nagrađivane su burnim aplauzima, a kada je dirigentica, Anita Nikolić, oglasila da je koncert završen, najpre tajac, a onda povici – hoćemo još, hoćemo još.

Ljudi, sa kojima smo razgovarali posle koncerta, ne kriju svoje oduševljenje. Zadvoljni su repertoarom i načinom izvođenja, uz to vremenske prilike vrlo prijatne kažu, sve se poklopilo za pravo uživanje, i uživalo se.

Koncert je pratio i nekadašnji umetnički rukovodilac Kulturno umetničkog društva Doma kulture Pirot, Vasilije Petrović. Ima samo reči hvale za priređeno veče.

“Smatram da je program odlično sastavljen, Hor je veoma dobro upevan, naravno uvek može bolje, ali sam lično veoma zadovoljan. Čuli smo pojedine narodne pesme koje su odlično obrađene, sjajno interpretirane i stiče se utisak kao da Hor nije imao pauzu zbog ove epidemije. Ovaj prostor je veoma zahvalan za ovakav nastup. Nije bilo tehničkih pomagala i mislim da bi razglas pokvario program. Sve čestitke Horu za ono što nam je priredio večeras”- izjavio je Petrović.

Dirigentici Hora, Aniti Nikolić, nismo dali vremena da sredi utiske. Zamolili smo je da nam u najkraćem kaže svoja osećanja, još dok je primala čestitke i jedan lep buket cveća.

“Zaista, ovo je bio pravi izazov, koncert na otvorenom, u ovakvom ambijentu koji odiše istorijom i tradicijom. Uklopiti repertoar sa onim što vidite oko sebe jeste bio izazov i drago mi je što je publika uživala. Dopalo mi se što smo imali interakciju, bublika je tapšala u ritmu pesama i na svoj način učestvovala u izvođenju koncerta, od sveg srca im se zahvaljujem. Bilo mi je veoma drago i kada sam čula povike – hoćemo još”- rekla je Anita Nikolić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker