Ostale vesti

Pešački most u Vladikinim pločama zvanično u funkciji

Prema Planu upravljanja Parkom prirode “Stara planina” uređivanje staza Vladikine ploče, sa prilazne strane od sela Rsovci do mesta iznad pećine na levoj obali Visočice, reč je o starom kolskom putu koji povezuje Paklešticu i selo Rsovci, počelo je još 2012. godine. Pet godina kasnije staza je dorađena i očišćena do same pećine. U planu je bilo uređenje staze i na desnoj obali. Tada je došla do izražaja zajednička ideja društava za zaštitu prirode, mesnih zajednica i ljubitelja prirode da bi bilo dobro napraviti most na Visočici u Vladikinim pločama, kako bi se premošćavanjem reke dobila kružna staza što bi bilo izuzetno korisno za sve, a posebno atraktivno za turiste koji sve više obilaze ove lokalitete kaže, Darko Đorđević, upravnik Parka prirode “Stara planina” i  Specijalnog rezervata prirode “Jerma”. Kao i u svakom ozbiljnom poslu naravljenja je podrobna analiza, a projekat je uradio profesor, Spasoje Derajić, koji je ovde boravio u okviru nastavne baze Građevinskog fakulteta Beograd.

“Kasnije smo dobili sve neophodne saglasnosti za izgradnju mosta, obezbeđena su finansijska sredstva da se sve to realizuje, a moram da istaknem da nam je bezbednost prilikom radova bila na prvom mestu, jer se radilo u vrlo otežanim uslovima i na skučenom prostoru. Novac u iznosu od oko milion dinara obezbedilo je JP “Srbija šume”. Drvena konstrukcija mosta iznosi šesnaest metara, širine dva  i po metra pešačkog dela i ograde. Propisana nosivost mosta, koji je isključivo namenjen pešacima, je jedna tona, a sama težina konstrukcije mosta je oko osam tona. Most se nalazi na pet kilometara od sela Rsovci. Puštanjem mosta u saobraćaj dobijena je kružna staza”- kaže Đorđević.

“Ranije je uređena i obeležena staza na levoj obali Visočice gde je stablo crnog bora i seosko groblje, a nova staza je na desnoj obali od Rsovaca prema Crkvi Svetog Petra i Pavla i gde se putnik može popeti do vidikovca nasuprot ulaza u pećinu Vladikine ploče. Staze su sada kružnog tipa i  kompletno su uređene, očišćene, markirane i dolazi se do same reke. Most je na devedeset metara ispod ulaza u pećinu, a na sedam metara od prosečnog nivoa reke. Kada se pređe most i dođe do pećine potrebno je još sto pedsete metara pešačkom stazom do same pećine koja je kompletno uređena, mada će se kasnije dodatno radiiti na većoj bezbednosti i odatle se koristi postojeća staza sa leve obale da bi se došlo iznad pećine gde je staza do Pakleštice. Jednostavno, izgradnjom mosta dobili smo na atraktivnosti i  daleko lakšim i boljim obilaskom prirodnih lepota ovog predela”- smatra Đorđević.

Konstrukcija mosta, koji je zvanično tek ovih dana u funkciji, je adekvatno zaštićena od negativnog uticaja atmosferskih prilika. Recimo na kraju ove priče da u blizini mosta postoji prirodan izvor pijaće vode, mobilna telefonija funkcioniše, potrebna je samo dobra volja i adekvatna obuća i da se stekne prava slika ovog izuzetnog lokaliteta na Staroj planini.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker