Kultura

Pejzaži Dragana Mančića Manče u pirotskoj galeriji

U Galeriji “Čedomir Krstić” večeras je otvorena izložba slika poznatog pirotskog slikara Dragana Mančića Manče. Izloženo je četrdesetak slika na kojim su prikazani staroplaninski pejzaži iz Visočke Ržane, Rsovaca, Slavinje, Senokosa  i drugih staroplaninskih sela.izlozba dragan mancic galerija_2

-Uglavnom su to pejzaži iz Visoka, sokaci i seoski motivi za koje sam ja emotivno vezan s obzirom da sam Visočanin. Inspiracija je uglavnom priroda zato što sam ja stalno u prirodi. Ja sam u stalnoj harmoniji sa prirodom tako da moja pupčana vrpca sa prirodom nikada nije raskinuta. Još od vremena kada sam u kolevci viseo ispod kruške i posmatrao čudesa koja se događaju, svetlosne reflekse, sunčeve zrake koji se promaljaju, svi ti fenomeni su ostali u podsvesti i kada dođe prava inspiracija, onda uzimate platno i ne samo bojom, nego i srcem i dušom pokušate da to oživite-kazao je Mančić.

izlozba dragan mancic galerija_3

Dragan Mančić Manča rođen je 1951. godine u Visočkoj Ržani, odrastao je u selu Rsovci, po strudi je diplomirani inženjer tekstilne tehnologije. Sklonost ka umetnosti nasledio je od svog oca, Bogoljuba, učitelja.

izlozba dragan mancic galerija_1

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker