Lokalna samouprava

Peglana, kačkavalj i jagnjetina doneli Pirotu prestižno priznanje

Povodom Svetskog dana turizma, juče su u Palati Srbije dodeljena prestižna priznanja iz oblasti turizma – turistički cvet u 9 kategorija i EDEN priznanja i nagrade za Izuzetnu destinaciju Evrope. Prvu nagradu za izuzetnu destinaciju Evrope,na ovogodišnjem konkursu na temu Turizam i lokalna gastronomija dobila je Turistička organizacija Pirot, odnosno opština Pirot. Druga i treća nagrada pripala je Sjenici i Leskovcu. kackavlja peglana ministarka poljoprivrede_16

Kako je tim povodom Pirotskim vestima, nakon uručenja nagrada, kazao direktor TOP-a Bratislav Zlatkov,  konkurencija je bila velika, a dobijena nagrada predstavlja veliko priznanje, odgovornost, ali i obavezu.

jagnje

-Ova nagrada nas obavezuje da nastavimo da se borimo da sačuvamo tradiciju ukusne pirotske trpeze i unapredimo kvalitet usluga. Tek nam predstoji period promocije ove nagrade, publikacija gastro ponude i promo materijala, a u vezi sa tim od ponedeljka do srede u Pirotu ce boraviti 20 novinara na studijskom putovanju i imaće prilike da se sami uvere u kvalitet gastronomske ponude Pirota i okoline. U decembru nas očekuje put u Brisel i prijem u članstvo Mreže izuzetnih destinacija Evrope. Interesantno je i to da su do sada dobitnici ove nagrade u Srbiji dve opštine sa područja Parka prirode Stara planina – Pirot i Knjaževac. To dovoljno govori o tome kakav je Stara  planina potencijal, kada je reč o prirodnom i kulturnom nasledju i mogućnostima za razvoj turizma-kaže direktor Zlatkov i dodaje da se naša gastro ponuda bazira na pirotskom kačkavalju, kao proizvodu sa zaštićenim geografskim poreklom imena, pirotskoj peglanoj kobasici, staroplaninskoj trpezi i pirotskoj jagnjetini.

kackavalj_2

Direktor Zlatkov kaže da su zahvaljujući jakoj promociji pirotskih manifestacija, one prevazišle lokalni karakter, a u planu je da Pirot dobije još jednu gastronomsku manifestaciju pored Sajma peglane kobasice, Sajma staroplaninskih jela i Jagnjijade. Reč je o Festivalu sira, koji treba da bude posvećem pirotskom siru i kačkavalju.

foto Aleksandar Ćirić

nagrada turističkoj organizaciji pirot
Sa uručenja nagrada-foto Dragan Novaković-TOP
bratislav zlatkov
Uručenje nagrada-foto Dragan Novaković-TOP

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker