Kultura

Peca Popović:Nema više čarolije u muzici

Poznati srpski rok novinar Petar Peca Popović kazao je  sinoć na promociji knjige “Biti rokenrol”, koja je u Narodnoj biblioteci u Pirotu upriličena povodom obeležavanja Dana biblioteke, da su moderne tehnologije i težnja za savršenošću uništile čaroliju u muzici.

ACA_6921_resize

-Mi smo uživali u tome što grupe nisu bile savršene, ploče nisu bile savršene. Danas na kompjuterima i Jelena Karleuša je savršena. U svetu nemate nekog ko je napravio neku grešku, a recimo ploča iz 1971. koju ja jako volim, Roda Stjuarta “Every picture tell the storie”, koja je bila prva i u Engleskoj i Americi i kao album i kao singl, kada je čujete vidite da je to ploča puna grešaka, ali vidite da živi ljudi sviraju na toj ploči. Vi danas ni na jednom izdanju nemate utisak da su to živi ljudi. U opisu živog čoveka je da pogreši, da nešto ne bude savršeno, ali to je nešto što daje čar, što je pravilo čaroliju i vi onda uživate u tome što znate da i vi jednog dana možete biti takvi. Danas, kada slušate izdanje na kome je sve kompjuterski ispeglano, vi ne znate da li su to pravili kiborzi ili ljudi-kazao je Popović.

ACA_6960_resize

Moderator je bio novinar Borivoje Petrović, koji završava rad na monografiji o pirotskim rok muzičarima, a za kvalitetnu muziku bili su zaduženi Milan Plećaš, profesor Goran Belojević i profesor Mihajlo Pantić, koji je i koautor ove knjige.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker